Članak

Presuda Hajrudinu Dediću 8. oktobra

24. Septembra 2014.00:00
Nakon iznošenja završnih riječi, Kantonalni sud u Zenici zakazao je izricanje presude bivšem policajcu iz Breze Hajrudinu Dediću za 8. oktobar.

This post is also available in: English

Kantonalna tužiteljica Amra Ahmetlić je u završnoj riječi kazala da bi Dedić trebao biti proglašen krivim za zlostavljanje civila, s obzirom da su iskazi svjedoka Optužbe bili “dosljedni i vjerodostojni”.

“Pregledom skeleta Momčila i Zdravka Subotića ustanovljeni su višestruki prelomi rebara koji mogu izazvati povrede unutrašnjih organa, a ljekar koji je pregledao oštećene nakon premlaćivanja u policijskoj stanici Breza je potvrdio da je Momčilo Subotić imao takve povrede usljed kojih je dan kasnije i podlegao”, rekla je Ahmetlić.

Tužiteljica je kazala i da Odbrana nijednim dokazom nije osporila navode optužnice i ustvrdila da su Dedićevi svjedoci davali kontradiktorne izjave kojima su nastojali poboljšati položaj optuženog.

Optužnica tereti Dedića da je u junu 1992. godine učestvovao u premlaćivanju srpskih civila prilikom prikupljanja nelegalnog naoružanja u Brezi.

Branilac Ramo Ajkić je u završnoj riječi napomenuo da je 2011. Kantonalno tužilaštvo obustavilo istragu zbog nedostatka dokaza, a da na suđenju nije izvelo dokaz koji je jedini novi u spisu od tada.

“Riječ je o zapisniku o prepoznavanju optuženog od strane svjedoka Optužbe koje je izvedeno nezakonito”, rekao je Ajkić i dodao da su brojni svjedoci Optužbe iznosili laži i davali kontradiktorne iskaze.

Optuženi Dedić je kazao da nije počinio djela koja mu se stavljaju na teret i da tokom 16 godina rada kao policajac nije nikada upotrijebio fizičku prisilu ni palicu.

Kantonalnom sudu se obratio i Teodor Gavrić, punomoćnik oštećenog Radoslava Subotića, koji je rekao da bi jedino osuđujuća presuda bila pravedna za žrtve.

Suđenje Dediću je počelo u oktobru prošle godine.

Dženana Sivac


This post is also available in: English