Članak

Dobrovoljni odlazak iz Rogatice

23. Septembra 2014.00:00
Nekadašnji predsjednik Izvršnog odbora Skupštine opštine Rogatica kazao je na suđenju Ratku Mladiću da je veliki broj Bošnjaka u proljeće 1992. godine dobrovoljno napustio Rogaticu.

This post is also available in: English

Svjedok Milorad Sokolović je izjavio da je u aprilu 1992. godine oko šest hiljada Bošnjaka iz Rogatice otišlo prema Žepi i Sarajevu, čime se prepolovio njihov broj na području opštine.

“Nakon što su počeli sukobi, ostatak muslimana se opet odlučio da idu van Rogatice i odmah su se dislocirali. Jedan dio, predvođen političkim vođama, otišao je preko muslimanskih sela prema Međeđi, a drugi dio je, predvođen vojnim starješinama, išao preko Prače u Ustipraču. Nakon tih odlazaka je broj muslimana u Rogatici bio vrlo mali”, pojasnio je Sokolović.

Ratka Mladića Haško tužilaštvo tereti da je, kao bivši komandant Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS), učestvovao u progonu Bošnjaka i Hrvata iz 15 opština pod kontrolom srpskih snaga, od kojih je jedna i Rogatica.

Među incidentima navedenim u optužnici su i ubistva više zatvorenika u logorima Rasadnik i školi “Veljko Vlahović” u Rogatici 1992. godine.

Na pitanje da li se Izvršni odbor opštine Rogatica bavio zatvorenicima u tim logorima, Sokolović je odgovorio negativno.

“Ne znam je li ta mjesta organizovala policija ili vojska, ali civilna vlast sigurno nije. Koliko znam, ideja je bila da se na ta mjesta mogu skloniti u ratnoj situaciji i muslimani i Srbi i malo Hrvata koji su tu bili”, rekao je Sokolović.

Tokom unakrsnog ispitivanja, Sokolović je ispitivan i o tome da li zna da su zatvorenici u školi “Veljko Vlahović” maltretirani, na što je svjedok odgovorio da o tome ništa ne zna.

“Ne mogu ništa o tome potvrditi s obzirom da nisam učestvovao u formiranju niti sam dolazio tamo. Izvršni odbor nije nikada razmatrao tu lokaciju. To treba pitati vojsku ili policiju i saslušati one koji imaju iskustva”, kazao je Sokolović.

Mladićeva Odbrana je počela i sa ispitivanjem Desimir Šarenca, bivšeg bezbjednjaka Prve sarajevske brigade VRS-a, koji je rekao da ta brigada nikada nije napadala Sarajevo, već samo održavala linije oko grada.

Šarenac je rekao da srpske snage nisu artiljerijski gađale civilne zone u gradu, ali da su snage Armije BiH (ABiH) to nekada činile, pa onda za to okrivljavale VRS.

“Što se tiče snajperskog djelovanja ABiH, ono je bilo vrlo izraženo, a upečatljiv primjer je pogibija starca od 70 godina na ulazu u Dobrinju koji je na vratima pogođen”, izjavio je Šarenac.

Suđenje Mladiću – koji je optužen i za genocid počinjen u Srebrenici i još sedam općina, terorisanje građana Sarajeva i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce – nastavlja se u srijedu, 24. septembra.

Denis Džidić


This post is also available in: English