Članak

Ubijena grupa zarobljenika

22. Septembra 2014.00:00
Na suđenju Goranu Sariću, optuženom za genocid u Srebrenici, svjedok Tužilaštva BiH je rekao da je sredinom jula 1995. godine ubijena grupa zarobljenika u magacinu kod Konjević Polja.

This post is also available in: English

Svjedok Rodoljub Milanović, pripadnik policijske stanice iz Bratunca, ispričao je kako je bio u blizni magacina kada je čuo pucnjavu.

“Kratko je to trajalo. Rafalna pucnjava”, kazao je svjedok, pojasnivši da je sredinom jula 1995. godine sa dvojicom kolega obezbjeđivao cestu kod Konjević Polja, te da je vidio autobuse sa civilima iz Srebrenice kako se kreću u pravcu Vlasenice i Zvornika.

Prema riječima svjedoka, bili su na raskrsnici kako bi, u slučaju da dođe do zastoja, osigurali normalan saobraćaj.

Svjedok je rekao i da su Srebreničani dovođeni u kuću koja se nalazi u blizini raskrsnice, a odatle prevoženi autobusima. Kako je kazao, stigli su i “neki dezerteri”, koji su bili raspoređeni na cesti od škole prema Bratuncu. Nije mu poznato, kako je dodao, kojoj su jedinici pripadali te koje su zadatke imali.

Sariću se sudi za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu koji je za posljedicu imao 40.000 prisilno premještenih stanovnika bošnjačke nacionalnosti i više od 7.000 ubijenih s područja Srebrenice.

Prema optužnici, Sarić je komandovao Specijalnom brigadom policije, koja je učestvovala u prisilnom premještanju žena, djece i staraca, kao i odvajanju muškaraca i dječaka, koji će kasnije biti pogubljeni.

Odgovarajući na pitanja Odbrane, svjedok je rekao da Sarića nije vidio u julu 1995. godine.

Suđenje se nastavlja 13. oktobra.

Amer Jahić


This post is also available in: English