Članak

Srebrenička arhiva SENSE-a u Potočarima

21. Septembra 2014.00:00
U Memorijalnom centru u Potočarima otvoren je multimedijalni centar agencije SENSE o srebreničkom genocidu.

This post is also available in: English

Novinska agencija SENSE, koja godinama prati suđenja u pred Haškim tribunalu, na 11. godišnjicu otvaranja Memorijalnog centra otvorila je multimedijalnu izložbu sa arhivom njihovih izvještaja o predmetima vezanim za Srebrenicu.
Direktor SENSE-a Mirko Klarin rekao je da je ideja ovog projekta da vrati dokumente i dokaze iz Tribunala u Srebrenicu. 
„Ovo su dokumenti koji čekaju da se neko njima bavi. Javnosti premalo zna o svemu što se dešava i vidi u sudnici, a to su ljudske priče, priznanja krivice, dokazi zločina. Mi smo sve to saželi i ponudili na razgledanje“, rekao je Klarin. 
U multimedijalnom centru nalaze se iskazi svjedoka, brojni dokumenti i forenzički dokazi korišteni u devet predmeta, koji se tiču dešavanja u Srebrenici u julu 1995. godine. 
Cilj centra, kako je navedeno, nije da se da sveobuhvatna slika dešavanja u Srebrenici u julu 1995, kada je ubijeno preko 7.000 Bošnjaka, već da se pokaže kako su ti zločini istraženi i rekonstruisani u Haškom tribuanlu.
Mersed Smajlović, direktor Memorijalnog centra u Potočarima, rekao je da će ovaj multimedijalni projekat značajno doprinijeti da se istraže dešavanja iz jula 1995.
„Mi smo otvorili Memorijalni centar prije 11 godina i stalno pokušavamo da unaprijedimo iskustvo ljudima koji nas posjećuju. Ovo što otvara SENSE će biti jedno bogatstvo istraživačima i svim ljudima koje interesuje Srebrenica“, rekao je Smajlović.
Podpredsjednik Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju Carmel Agius zahvalio je agenciji SENSE što pomaže da se na ovaj način očuva naslijeđe Haškog tribunala. 
„Tribunal u svom posjedu ima na hiljade dokaza, koji će na ovaj način po prvi puta postati potpuno dostupni široj javnost“, rekao je Agius 
On je dodao da se nada da će širom regiona biti otvoreni ovakvi centri. 

Denis Džidić


This post is also available in: English