Članak

Zatraženo produženje pritvora za Čolomana

19. Septembra 2014.00:00
Državno tužilaštvo zatražilo je od Suda BiH da Jasminu Čolomanu, kojem se sudi za ubistva hrvatskih civila počinjena u selu Počulice (opština Vitez), produži pritvor, čemu se Odbrana usprotivila.

This post is also available in: English

Tužiteljica Gordana Tadić kratko je rekla kako smatra da bi boravkom na slobodi optuženi uticao na svjedoke, te da se još uvijek vodi istraga protiv osobe koja se sumnjiči da je zajedno sa Čolomanom počinila ovo djelo.

Odbrana se usprotivila ovom prijedlogu kazavši da jedina osoba na koje je možda i moguće izvršiti uticaj, živi u Americi, te da u dosadašnjem toku postupka na svjedoke niko nije vršio pritisak.

“Zašto da optuženi bude u pritvoru zbog neažurnosti Tužilaštva, koje za 22 godine nije identifikovalo N.N. osobu, pa sad dok je ne identifikuje, neka optuženog u pritvoru. Tim pritvorom drugi pate i zato vas molim da ga pustite”, rekao je branilac Senad Dupovac.

Prema optužnici, Čoloman je, kao pripadnik Diverzantskog voda Sedme muslimanske brigade Armije BiH (ABiH), 24. aprila 1993. u mjestu Počulice došao naoružan ispred Doma u kojem su bili zatočeni civili hrvatske nacionalnosti.

Nakon što je stražar objekta odbio otključati vrata i pustiti optuženog unutra, on je, kako je navedeno, kroz zatvorena vrata otvorio rafalnu paljbu iz automatskog oružja, pri čemu su ubijene tri osobe hrvatske nacionalnosti, a devet ranjeno.

Sudu se obratio i Čoloman kazavši da zbog boravka u pritvoru njegova djeca nemaju šta jesti.

“Djeca su mi gladna kući. Šaljem im svoj doručak i ručak iz pritvora. Imam ogroman problem s tim. Djeca mi dolaze u posjete gladna… Neka mi se stavi bilo šta samo da budem blizu kuće”, rekao je optuženi, koji je uhapšen u junu ove godine, od kada se nalazi u pritvoru.

Odluku o produženju pritvora Sud će donijeti naknadno.

Prije ovog ročišta na suđenju Čolomanu saslušan je svjedok Tužilaštva, ali je sadržaj njegovog svjedočenja zabranjeno objavljivati.

Suđenje se nastavlja 26. septembra.  

Selma Učanbarlić


This post is also available in: English