Članak

Ubistvo Selimovića kod Prozora

18. Septembra 2014.00:00
Svjedok Državnog tužilaštva je ispričao na suđenju za zločine počinjene u Prozoru kako je od majke i bratića saznao da mu je Nikola Marić ubio oca, brata i rođaka.

This post is also available in: English

Ekrem Selimović je kazao da je 19. jula 1993. spavao u kući u jednom prozorskom zaseoku, dok su se njegovi roditelji i braća nalazili u susjednoj kući.

“Pred zoru sam čuo korake. Svitalo je… Popeo sam se u potkrovlje i pogledao na ulazna vrata roditelja. Vidio sam da su mi izveli oca Muju, majku i brata Selima”, rekao je Ekrem Selimović i dodao kako je prepoznao Nikolu Marića.

Svjedok je naveo da je Marić, koji je tada bio u crnoj uniformi i nosio malokalibarsku pušku, njegovog brata kundakom udarao po glavi i tijelu.

“Otac je izišao bos, a majka je govorila da ih puste da se obuku. Marić je kazao: ‘Neće im trebati.’”, prisjetio se Selimović, dodavši da su mu se potom izgubili iz vida.

Nakon izvjesnog vremena, kako je izjavio, čuo je pucanj iz lakog oružja, poput malokalibarske puške ili pištolja. Ubrzo je čuo i drugi pucanj, a potom je, kako je rekao, zavladala tišina i on je izgubio svijest.

Istog dana, prema iskazu Selimovića, majka i svjedok S1 su mu kazali da je Marić ubio njegovog oca Muju, brata Selima i Omera Selimovića.

“Vidio sam rane na glavi kod brata i tragove gašenja cigarete. Ispod oca je bila lokva krvi. Otac je imao 68 godina i hodao pomoću dva štapa”, ispričao je Selimović.

On je rekao da je sa grupom muškaraca iz sela Lug pobjegao na teritoriju pod kontrolom Armije BiH (ABiH), a da je njegova majka, zajedno sa drugim ženama i djecom, protjerana iz općine Prozor.

Nikola Marić, bivši pripadnik Hrvatskog vijeća obrane (HVO), po 25 tačaka optužnice se tereti da je od novembra 1992. do oktobra 1993. godine vršio progon učestvujući u ubistvima, mučenju i drugim nečovječnim djelima.

Prema optužnici, Marić je u julu 1993. u jednom selu općine Prozor ubio starca Muju Selimovića, kao i njegovog sina Selima i rođaka Omera Selimovića.

Na ovom ročištu su iskaz dali i svjedoci Meho i Senad Selimović, koji su kazali da su se krili u šumi, kada su od Zlate Selimović i S1 saznali da je Nikola Marić ubio Muju, Selima i Omera Selimovića.

Oni su naveli da su čekali večer kako bi pomogli Ekremu Selimoviću prilikom ukopa, a da su potom nastavili skrivanje u šumi do prelaska na slobodnu teritoriju.

Suđenje se nastavlja 25. septembra.

Džana Brkanić


This post is also available in: English