Članak

Prvi svjedoci na suđenju Milutinu Babiću

16. Septembra 2014.00:00
U Kantonalnom sudu u Bihaću počelo je suđenje Milutinu Babiću, optuženom za zločin protiv ratnih zarobljenika počinjen u ljeto 1992. godine na području Bosanskog Petrovca.

This post is also available in: English

Babić je optužen da je zajedno sa Obradom Ožegovićem i Slavkom Stričevićem u selu Bravsko (općina Bosanski Petrovac) učestvovao u zlostavljanju i ubistvu zarobljenih pripadnika Teritorijalne odbrane iz Sanskog Mosta – Mustafe Cikote, Emsuda Smailovića i Sadka Burnića.

Članovi porodica ubijenih posvjedočili su na suđenju kako su nakon rata saznali da su njihovi posmrtni ostaci pronađeni u Dervišovoj jami, u blizini Bosanskog Petrovca.  
 
Đulejman Smailović je kazao da se sa sinom Emsudom posljednji put čuo krajem juna 1992. godine, kada mu je saopštio da je zbog teškog stanja u Humićima odlučio sa još trojicom drugova napustiti Sanski Most i krenuti prema Bihaću.

“Iako sam ga nagovarao da napusti BiH, on to nije želio. Posljednji put kada smo se čuli telefonom rekao je da mora napustiti Humiće jer se pljačka, napada i zlostavlja nesrpsko stanovništvo”, ispričao je Smajlović.
 
Suljo Burnić, otac ubijenog Sadka, također je naveo da njegov sin nije želio da napusti BiH.

“Zadnji put kada smo se čuli tefonom, kada sam mu predožio da izađe iz zemlje, pocijepao je pasoš. Tada mi je rekao da odlazi sa prijateljima na slobodnu bihaćku teritoriju i da ga više ne zovem jer neće biti kod kuće”, prisjetio se Burnić.  

Adil Cikota, brat ubijenog Mustafe Cikote, prisjetio se kako je ispratio brata i njegove prijatelje.
 
“Oni su bili mladi vojnici. Neprestano ih je tražila srpska policija radi mobilizacije i oni su se skrivali po kućama. Najviše su boravili kod mene, kao i tog dana kada su krenuli za Bihać”, kazao je svjedok.

On je dodao da su njegov brat Mustafa Cikota, Emsud Smailović, Sadik Burnić i Emrah Selman krenuli oko 14 sati prema Bihaću.

“Pred noć se u Husimovce vratio Emrah, koji je bio sekretar SDA (Stranka demokratske akcije). Rekao je kako su ga njih trojica vratili jer je imao ženu i djecu, te da su se uputili prema Bravskom.”

Optuženi Milutin Babić, državljanin SAD-a, lociran je u Srbiji i uhapšen, nakon čega je izručen BiH početkom aprila ove godine, i nalazi se u pritvoru u zatvoru “Luke” u Bihaću.

Nastavak glavnog pretresa zakazan je za 24. septembar.

Povezani članci

Dženita Duraković


This post is also available in: English