Članak

Iz Rajlovca nisu napadani civili

16. Septembra 2014.00:00
U nastavku suđenja Ratku Mladiću, nekadašnji pripadnik Sarajevsko-romanijskog korpusa Vojske Republike Srpske (VRS) rekao je da srpske snage u Rajlovcu nisu napadale civilne objekte u Sarajevu.

This post is also available in: English

Svjedok Odbrane Mihajlo Vujasin, koji je 1992. bio zamjenik komandanta Rajlovačke brigade VRS-a, posvjedočio je da su srpske snage oko Sarajeva samo “djelovale odbrambeno”.

Vujasin je rekao da je strategija Sarajevsko-romanijskog korpusa VRS-a bila da “blokira Prvi korpus Armije BiH”.

On je dodao da Rajlovačka brigada VRS-a nije imala teško naoružanje niti obučene snajperiste, te da nikada nije čuo naredbu da se napadaju civili ili sredstva javnog prevoza u Sarajevu.

“Nismo imali teško naoružanje, pa nikakvo dejstvo po gradu nije bilo moguće”, rekao je svjedok.

Vujasin je svjedočio na suđenju bivšem komandantu Glavnog štaba VRS-a Ratku Mladiću, koji je optužen za terorisanje građana Sarajeva kampanjom artiljerijskih i snajperskih napada na civile.

Mladiću se sudi i za genocid počinjen u Srebrenici i još sedam općina, progon Bošnjaka i Hrvata, te uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Tokom unakrsnog ispitivanja, haški tužioci su prezentirali Vujasinu dokument u kojem Rajlovačka brigada VRS-a traži 9.000 snajperskih metaka, te ga upitali za šta su ti meci bili potrebni ukoliko nije bilo snajpera ili obučenih snajperista.

“Taj snajperski metak je precizniji i ima bolju obradu. Ukoliko se koristio u puškama koje smo imali, bolje je dejstvovalo, odnosno preciznije. Međutim, to i dalje nisu bili snajperi”, odgovorio je svjedok.

Na pitanje da li je Rajlovačka brigada VRS-a mogla tražiti podršku artiljerije susjednih srpskih jedinica – kada već nije imala svoju – svjedok je odgovorio potvrdno.

Suđenje Mladiću se nastavlja u srijedu, 17. septembra.

Denis Džidić


This post is also available in: English