Članak

Ubistva zarobljenika u magacinu

15. Septembra 2014.00:00
Na suđenju za genocid počinjen u Srebrenici, svjedok Tužilaštva BiH je rekao da je u julu 1995. godine u magacinu u Konjević Polju ubijena grupa zarobljenika.

This post is also available in: English

Svjedok Goran Ostojić, koji je u julu 1995. bio na punktu u Konjević Polju, kazao je kako je nepoznati muškarac ubio oko deset osoba koje su bile u magacinu u neposrednoj blizini punkta.

“Onda su došli ljudi iz civilne zaštite sa utovarivačem… Parkirali su i počeli s iznošenjem pobijenih ljudi”, rekao je on, dodavši da su leševi kamionom odvezeni u pravcu Zvornika.

Svjedok je kazao da je vidio i dovođenje zatvorenika iz pravca Milića koji su smještani u jednu kuću, a nakon toga odvođeni u pravcu Bratunca.

“Jedno tri dana išli su autobusi koji su prevozili narod u pravcu Milića. Pretpostavljam da je to bio bošnjački narod iz Srebrenice”, rekao je Ostojić.

Govoreći o jedinicama koje su bile na tom području, svjedok je rekao da se sjeća pripadnika koji su bili u svjetloplavim uniformama, a koji su nazivani “dezerterima”.

“Dezerteri su hapšeni po Srbiji i raspoređivali su ih po sarajevskim ratištima. Neki su bili i sa žutim pancirima. Ti dezerteri su bili raspoređeni od raskrsnice prema Bratuncu”, rekao je on.

Na pitanje tužioca Ibre Bulića da li su “dezerteri” pripadali Specijalnoj policiji, Ostojić je kazao da “tu jednicu jesu tako nazivali”, ali da on ne zna da li to zaista i jesu bili. Pojasnio je i kako nije vidio da su “dezerteri” pratili zarobljenike.

Ostojić je svjedočio na suđenju Goranu Sariću, kojem se sudi za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu koji je za posljedicu imao 40.000 prisilno premještenih stanovnika bošnjačke nacionalnosti i više od 7.000 ubijenih sa područja Srebrenice.

Prema optužnici, Sarić je komandovao policijskim snagama koje su učestvovale u pretresima, razoružavanju i zauzimanju položaja pripadnika trupa Ujedinjenih nacija, te prisilnom premještanju žena, djece i staraca, kao i odvajanju muškaraca i dječaka, koji će kasnije biti pogubljeni.

Drugi svjedok, Borislav Dadić, ispričao je da je, kao sanitetlija Trećeg bataljona Bratunačke brigade, 17. ili 18. jula 1995. išao za vojskom u pretres terena ka Sandićima.

“Prilikom prolaska od Sandića prema Konjević Polju vidio sam grupu koja je išla, vjerovatno su bili muslimani. Samo sam pogledao u prolazu i prošao. Ta grupa je bila u kretanju, bilo ih je oko 40”, kazao je svjedok.

Suđenje će se nastaviti 22. septembra saslušanjem jednog svjedoka Tužilaštva BiH.

Selma Učanbarlić


This post is also available in: English