Članak

Zatraženo ukidanje presude Stričeviću

11. Septembra 2014.00:00
Odbrana Slavka Stričevića zatražila je od Vrhovnog suda Federacije BiH da ukine presudu Kantonalnog suda u Bihaću kojom je optuženi osuđen na deset godina zatvora za zločin počinjen 1992. u Bosanskom Petrovcu.

This post is also available in: English

Branilac Jovo Filipović predložio je da se postupak ponovo vodi pred drugim vijećem Kantonalnog suda u Bihaću ili da se presuda preinači u oslobađajuću.
 
Odbrana je također predložila da se Stričeviću, ukoliko Vrhovni sud zaključi da je počinio djelo, izrekne blaža kazna.   
 
Optužba je zatražila da se žalba Odbrane odbaci kao neosnovana, te da se potvrdi presuda Kantonalnog suda u Bihaću.
 
Kantonalni sud u Bihaću je u junu 2013. osudio Stričevića na deset godina zatvora za učestvovanje u ubistvu dva zarobljenika počinjenom u junu 1992. godine.
 
Prvostepenom presudom je utvrđeno da je Stričević, kao pripadnik rezervnog sastava policije Republike Srpske, učestvovao u ubistvima Emsuda Smailovića i Mustafe Cikote, koji su, kako je  presudom utvrđeno, bili pripadnici Teritorijalne odbrane (TO) i da su zarobljeni bez pružanja otpora.
 
“Oštećeni nisu imali svojstvo ratnih zarobljenika. Na okrugu Bihaća u tom periodu nije bilo ratnih sukoba”, kazao je branilac Filipović.
 
Prema njegovim riječima, prvostepena presuda je nerazumljiva.
 
“Sud je postupao po apstraktnoj optužnici kantonalnog tužioca, i time je onemogućio mom branjeniku da se brani. Svi pribavljeni dokazi su nezakoniti, svjedocima je sugerisano šta će reći”, kazao je Filipović.
 
Federalna tužiteljica Nermina Mutavelić je rekla da su neosnovani i netačni navodi branioca da oštećeni nisu imali svojstvo ratnih zarobljenika, kao i da na prostoru Bihaća, Cazina, Bosanskog Petrovca, Ključa i Sanskog Mosta nije postojao oružani sukob.

Povezani članci

Albina Sorguč


This post is also available in: English