Članak

Čula da je maltretirao zatočenike u Uzamnici

10. Septembra 2014.00:00
U nastavku suđenja za zločine počinjene na području Višegrada, svjedokinja Državnog tužilaštva ispričala je kako je čula da je optuženi Goran Popović maltretirao zatvorenike u logoru Uzamnica.

This post is also available in: English

Fatma Zukić je rekla da je situacija u Višegradu bila napeta, još od dana kada je “Murat prijetio da će pustiti branu”. Ona je navela da je građanima neko vrijeme sigurnost pružala Jugoslavenska narodna armija (JNA).

“Kada se vojska povukla, krenule su racije, odvođenje žena i muškaraca, paljenje kuća…”, izjavila je Zukić i dodala da je njen muž odveden s livade u policijsku stanicu.

Svjedokinja je kazala kako je pokušala izbaviti muža, te da su joj jedanput dopustili da ga vidi.

“Bio je pretučen, krv mu je išla iz ušiju, iz svega”, rekla je kroz plač svjedokinja i dodala kako je tijelo supruga pronašla u grobnici Slap kod Žepe 2001. godine.

Ona je kazala da poznaje Gorana i Jovana Popovića, kao i kompletnu porodicu Popović, jer su bili dobre komšije, te da ju je veoma iznenadilo to što joj je, naoružan, pijan i u pratnji drugih vojnika, na vrata dolazio Jovan Popović tražeći muškarce.

“Gorana nisam viđala, ali sam čula da je sa psom maltretirao zatočene u Uzamnici”, rekla je Zukić, ne preciziravši od koga je to čula.

Tužilaštvo BiH tereti Gorana Popovića da je, kao stražar u logoru Uzamnica, učestvovao u zlostavljanju, premlaćivanju i mučenju te seksualnom zlostavljanju muškaraca i žena.

Goran Popović prvobitno je bio optužen sa svojim ocem Jovanom Popovićem, ali je, zbog bolesti, postupak protiv njega razdvojen 22. maja.

Nastavak suđenja zakazan je za 17. septembar.

Džana Brkanić


This post is also available in: English