Članak

Pojedinačni incidenti i zločini

9. Septembra 2014.00:00
Drugog dana svjedočenja na suđenju Ratku Mladiću, nekadašnji premijer Vlade Republike Srpske je rekao da je čuo za zločine srpskih vojnika, ali da su to bili “pojedinačni incidenti”.

This post is also available in: English

Odgovarajući na unakrsna pitanja, svjedok Odbrane Vladimir Lukić kazao je da je tokom 1993. godine obavještavao oficire Vojske Republike Srpske (VRS) o saznanjima da neki vojnici vrše krađe i druge zločine.

“To je tačno, ali nisam generalno mislio da čitava vojska to radi, već pojedinci. Međutim, ja nisam imao ovlasti za te pojedince, zato je obavještavana vojska da provjeri ko to radi”, rekao je Lukić, dodavši da mnogi od onih koji su vršili zločine nisu bili pravi vojnici.

Nakon što su haški tužioci Lukiću prezentirali izvještaj koji je uputio sarajevskom Centru službi bezbjednosti (CSB) o silovanjima na području Novog Sarajeva, a u kojem, kako je navedeno, stoji da seksualnih zlostavljanja nisu pošteđene ni osobe srpske nacionalnosti, svjedok je kazao da Vlada Republike Srpske “nije vršila selekciju između zločina”.

“Vi sada izvlačite iz konteksta ovaj dokument. Ti koji su to radili, nisu birali ko je Hrvatica, Srpkinja ili Muslimanka. Oni su to radili nečasno i nikome od nas ne bi palo na pamet da mislimo da se može silovati Muslimanka, a ne Srpkinja”, rekao je Lukić, koji je sa svjedočenjem počeo u ponedjeljak, 8. septembra.

Svjedok Lukić je kazao da se Vlada Republike Srpske zalagala za procesuiranje svih zločina i dodao da je na području Sarajeva silovano “mnogo više Srpkinja nego Muslimanki ili Hrvatica”.

Na pitanje da li su mu poznati navodi o masovnim silovanjima nesrpkinja u Bijeljini, Zvorniku ili Foči, Lukić je odgovorio da je za to čuo, ali da nema direktna saznanja, dodavši i da su “Muslimani optuživali Srbe za silovanja na svim mjestima gdje se ratovalo”.

Lukić je svjedočio na suđenju Ratku Mladiću, bivšem komandantu Glavnog štaba VRS-a, koji je optužen za progon Bošnjaka i Hrvata širom BiH, genocid u Srebrenici i još sedam općina – među kojima su Zvornik i Foča – terorisanje građana Sarajeva i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Lukić je potvrdio da se kao premijer Vlade Republike Srpske zalagao da se ilegalno stečena imovina stavi na raspolaganje za odbranu, ali je pojasnio da to nije nužno značilo da ide VRS-u.

“To je korišteno za prihvat izbjeglica, ranjenika i bolesnika. Kada se kaže ‘odbrana’, ne znači samo da vojska brani Republiku”, rekao je Lukić.

Odgovarajući na pitanja tužilaca, Lukić je kazao da je smatrao BiH “historijski srpskom teritorijom”, ali da je uvjerenja da na toj teritoriji “svi trebaju živjeti”.

Suđenje Mladiću se nastavlja u srijedu, 10. septembra.

Denis Džidić


This post is also available in: English