Članak

Zatražen pritvor za Josipovića i Tešića

5. Septembra 2014.00:00
Tužilaštvo BiH zatražilo je određivanje jednomjesečnog pritvora Miodragu Josipoviću i Branimiru Tešiću, osumnjičenima za pomaganje u počinjenju genocida u Srebrenici u julu 1995. godine.

This post is also available in: English

Za Josipovića je tužilac Ibro Bulić pritvor zatražio zbog bojazni da bi mogao utjecati na svjedoke, dok je za Tešića, pored ovog razloga, naveo i opasnost od bjekstva. Tužilac je rekao da će istragu okončati za manje od mjesec dana.

Ovaj prijedlog Odbrana je ocijenila paušalnim, te zatražila puštanje osumnjičenih na slobodu, uz mjere zabrane. Odbrana je predložila da se osumnjičenima zabrani kontakt sa određenim osobama, kao i da se Tešiću onemogući odlazak u Srbiju.

Sud BiH će odluku donijeti naknadno.

Josipović i Tešić su osumnjičeni da su, kao nadređeni u Stanici javne bezbjednosti (SJB) u Bratuncu, naređivali, organizovali i nadzirali prisilno premještanje civila iz Potočara, te prihvat i zadržavanje više hiljada zarobljenika u Bratuncu 13. jula 1995. godine.

Zarobljenici su, kako se navodi u saopštenju Tužilaštva BiH, bili izloženi nasilju i likvidacijama, a oko 100 ih je ubijeno.

Amer Jahić


This post is also available in: English