Članak

Suđenje Babiću počinje 16. septembra

3. Septembra 2014.00:00
Suđenje Milutinu Babiću, optuženom za zločin protiv ratnih zarobljenika, počet će 16. septembra, odlučeno je na statusnoj konferenciji u Kantonalnom sudu u Bihaću.

This post is also available in: English

Babić je optužen da je zajedno sa Obradom Ožegovićem i Slavkom Stričevićem u selu Bravko (općina Bosanski Petrovac) učestvovao u zlostavljanju i ubistvu trojice zarobljenih pripadnika Teritorijalne odbrane (TO) iz Sanskog Mosta – Mustafe Cikote, Emsuda Smailovića i Sadika Burnića.

Prema navodima optužnice, Ožegović je ubio zarobljenog Burnića, a optuženi je – da bi prikrili zločin, učestvovao u odnošenju tijela do prirodne jame Ravnica. Na Smailovića i Cikotu, koji su nosili tijelo ubijenog, pucao je Slavko Stričević.

“Cikota je preminuo na licu mjesta od povreda, dok je Smailović davao znake života, nakon čega mu je optuženi Babić pucao u glavu”, navodi se u optužnici i dodaje da je optuženi sa Stričevićem tijela ubijenih zarobljenika bacio u jamu dubine oko 20 metara.

Kantonalni tužilac Jasmin Mesić je kazao kako će Tužilaštvo tokom dokaznog postupka saslušati 14 svjedoka i dva vještaka.

“Na prvom ročištu saslušali bi se oštećeni – njih tri, dok bi na drugom i trećem ročištu bila saslušana po četiri svjedoka. Na četvrtom ročištu saslušali bi tri svjedoka, a na petom vještake, te uložili materijalne dokaze”, izložio je Mesić.

Advokat optuženog Marinko Brkić zadržao je pravo da u kasnijem postupku izloži plan odbrane.

Od Suda je zatražio da se prije početka glavnog pretresa razmotri zdravstveno stanje njegovog branjenika, koji, kako je kazao, ima problema sa vidom i trebao bi na operaciju.

“Ako se njegov zdravstveni problem ne riješi, to bi moglo utjecati na njegovu spremnost za sudski postupak”, kazao je Brkić.

Babić, inače državljanin SAD-a, lociran je u Srbiji, gdje je uhapšen, a nakon ekstradicije nalazi se u pritvoru u Bihaću.

Povezani članci

Dženita Duraković


This post is also available in: English