Članak

Napadi VRS-a samo po vojnim ciljevima

27. Augusta 2014.00:00
Svjedočeći u Odbranu Ratka Mladića, bivši komandant Igmanske brigade Vojske Republike Srpske (VRS) Velimir Dunjić izjavio je da ta brigada na sarajevskom ratištu 1992. i 1993. godine nije činila zločine.

This post is also available in: English

Dunjić je izjavio da je njegova brigada isključivo branila šest sarajevskih opština u kojima su živjele “desetine hiljada Srba” pred ofanzivama Armije BiH (ABiH).

Svjedok je negirao da je njegova jedinica koristila snajpere, tvrdeći da je teren bio nepovoljan, ali je potvrdio da je brigada koristila artiljerijske granate teških kalibara protiv ciljeva u gradu, “jer je bio rat, a ne partija šaha”.

Tokom unakrsnog ispitivanja, sugestiju tužioca da su te granate pogađale i civilne objekte, Dunjić je odbacio riječima: “Mi smo otvarali vatru na neprijatelja, njegove jedinice i borbene položaje.”

Na pitanje da li je moguće da je bilo civilnih žrtava, svjedok je odgovorio: “Možda ih je i bilo, ali ako neprijateljske snage na nas dejstvuju iz civilnog objekta, to više nije civilni objekat, nego legitimni vojni cilj, po kojem smo mi djelovali.”

Dunjić je dao iskaz na suđenju bivšem komandantu Glavnog štaba VRS-a Ratku Mladiću, koji je optužen za terorisanje građana Sarajeva kampanjom snajperskih i artiljerijskih napada. Sudi mu se za genocid počinjen u Srebrenici i sedam bosanskohercegovačkih općina, progon Bošnjaka i Hrvata, te uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.  

Upitan o generalu ABiH Jovanu Divjaku, Dunjić je uzvratio: “On je Srbin koji je izdao srpski narod i stavio se na muslimansku stranu.”

Svjedok je potvrdio da je pod njegovom komandom u Igmanskoj brigadi VRS-a bila i grupa “šešeljevaca” koju je predvodio Branislav Gavrilović zvani Brne, rekavši da su oni bili pripadnici VRS-a i da su se pridržavali međunarodnih ratnih konvencija.

Prema Tužilaštvu, ta grupa je palila i pljačkala imovinu Bošnjaka i Hrvata, te činila druga zlodjela.

Dunjić je tvrdio i da su kroz zonu odgovornosti njegove jedinice ka Sarajevu slobodno prolazili humanitarni konvoji, usprkos tome što ih je ABiH koristila za švercovanje oružja i municije.

Sljedeći svjedok Odbrane dat će iskaz u četvrtak, 28. avgusta.

Radoša Milutinović


This post is also available in: English