Članak

Donacije za pravosudne institucije pogođene poplavama

13. Augusta 2014.00:00
Vlada Kraljevine Norveške izdvojila je 230.000 konvertibilnih maraka za sanaciju šteta nastalih nakon majskih poplava u pravosudnim institucijama u BiH.

This post is also available in: English

Iz Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH saopćeno je da će ova sredstva, zajedno sa sredstvima iz projekta “Unapređenje efikasnosti pravosuđa”, biti iskorištena za izradu projektne dokumentacije i sanaciju šteta nastalih u nekoliko pravosudnih institucija.

“Sredstva će se iskoristiti i za nabavku opreme i namještaja za veći broj pravosudnih institucija koje su pretrpjele štete uzrokovane poplavama”, saopćeno je iz VSTV-a.

Dio ovih sredstava namijenjen je i Okružnom sudu u Doboju, koji je usljed poplava pretrpio velike štete. Neposredno nakon vremenske nepogode, predsjednik ovog suda Duško Ninković je za BIRN – Justice Report kazao da je u poplavama uništeno dosta arhive, kao i dokaznog materijala.

Poplave koje su u maju ove godine pogodile BiH nanijele su štete i pravosudnim institucijama u Prijedoru, Bijeljini, Kaknju, Sanskom Mostu i Gradačcu, a zbog šteta nastalih na objektima, suđenja se u nekim institucijama jedno vrijeme nisu ni održavala.

Sredstva za sanaciju šeteta obezbijeđena su, kako se navodi u saopćenju, nakon nekoliko sastanaka koje je VSTV održao sa predstavnicima međunarodnih donatora.

Iz VSTV-a su rekli da se štete nastale u pravosudnim institucijama procjenjuju na preko dva miliona maraka.

“Štete u pravosudnim institucijama uzrokovane poplavama će, pored finansijskih sredstava međunarodnih donatora, biti sanirane iz odobrenih višegodišnjih kapitalnih ulaganja godišnjeg budžeta VSTV-a. Ovim sredstvima će se finansirati nabavka opreme”, pojasnili su u ovoj instituciji.

Selma Učanbarlić


This post is also available in: English