Članak

Nađen pretučen u zgradi

16. Jula 2014.00:00
Na suđenju Mariju Frimelu za zločin počinjen u sarajevskom naselju Hrasno, svjedok Optužbe je izjavio da je u ratu u zgradi INA-e vidio pretučenog Mladena Blagovčanina zvanog Kiki, koji mu je nakon rata kazao da je optuženi jedna od osoba koje su ga tukle

This post is also available in: English

.

“Čovjek je ječao. Nisam znao ko je. Okrenuo sam ga, vidim da je Kiki. Pitao sam ga šta je bilo. Rekao je da je pao niz stepenice. To je više mrtav nego živ čovjek. Bio je tako dobro prebijen, sav plav”, ispričao je svjedok Sakib Kustura.

Kustura, nekadašnji vojni policajac Armije BiH (ABiH), kazao je da mu je komandir Murat Komarica naredio da Blagovčanina odvedu u zgradu Vojne policije, nakon čega je prebačen u Centralni zatvor.

Svjedok je dodao da je tražio da Blagovčanin, kojeg je znao po nadimku Kiki, bude u njegovoj kući, ali mu to nije dopušteno. Dodao je da je Blagovčanin kod njega došao nakon što je izašao iz zatvora i tada mu je vratio novac koji mu je dao na čuvanje kad su su ga vodili u sjedište Vojne policije.  

Kustura je naveo da je nakon rata u jednoj kafani čuo da su “Kiki i Mario Frimel imali verbalni sukob”.

“Mario je rekao: ‘Ja sam takve četnike tukao u ratu, ako treba opet ću.’ Kiki je kazao: ‘Prošla su ta vremena. Nisam ja za gaziti’”, prisjetio se svjedok.

Tužilac Sead Kreštalica podsjetio je Kusturu da je u istrazi 2012. izjavio: “Tada je Mario Frimel provocirao Kikija i rekao mu: ‘Istukao sam te u ratu, hoćeš da te pretučem opet?’”. Svjedok je odgovorio da je to vjerovatno tačno jer je tada imao svježije pamćenje.

Na pitanje Optužbe da li je saznao ko je tukao Blagovčanina, Kustura je odgovorio da mu je on rekao da je to bio Mario, te da je spominjao i izvjesnog Džamonju.      

Svjedok se nije složio sa Odbranom, koja ga je pitala je li u kafani mogla biti “pjanska” svađa.

Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu tereti Marija Frimela da je na području sarajevskog naselja Hrasno, kao komandant odreda “Ivan Krndelj” ABiH, nezakonito privodio, te fizički i psihički zlostavljao osobe srpske nacionalnosti.

Ermin Tarić, nekadašnji Frimelov zamjenik, kazao je da mu se Kiki na početku rata žalio da mu neko od boraca dolazi i pretresa stan, te da mu je on tada predložio da pristupi civilnoj zaštiti ili da dijeli humanitarnu pomoć, ali je on to odbio.

Nastavak suđenja zakazan je za 18. septembar.   

Povezani članci

Albina Sorguč


This post is also available in: English