Članak

Vrtunić osuđen na deset godina

9. Jula 2014.00:00
Kantonalni sud u Bihaću osudio je Mladenka Vrtunića na deset godina zatvora zbog zločina protiv civilnog stanovništva počinjenog 1992. u Ključu.

This post is also available in: English

Vrtunić je proglašen krivim da je, s Predragom Bajićem i još jednom osobom, u novembru 1992. u naselju Mali Rejzovići učestvovao u fizičkom maltretiranju Ale Štrkunića i ubistvu njegove supruge i njene majke.

“Odbrana je sporila prisustvo optuženog 21. novembra 1992. godine u Ključu kada se desio ovaj zločin. Sud nije mogao prihvatiti tezu o alibiju, posebno jer je svjedok, oštećeni Ale Štrkunić, u sudnici prepoznao napadače i imenovao ih”, kazao je predsjedavajući Sudskog vijeća Vojislav Pušac obrazlažući presudu.

Odlučujući o visini kazne, Vijeće je kao olakšavajuće okolnosti u obzir uzelo protok vremena i činjenicu da optuženi nije ranije osuđivan, kao i njegovo ponašanje nakon izvršenja djela.

Od otežavajućih okolnosti Vijeće je cijenilo obim te način i brutalnost krivičnog djela.

Vrtuniću je naloženo da solidarno, na ime štete, Ali Štrkuniću mora uplatiti iznos od 6.300 maraka u roku od tri mjeseca nakon pravosnažnosti presude.

Za ovaj i druge zločine počinjene na području Ključa prvobitno je bilo optuženo šest osoba, od kojih je pet priznalo krivicu i osuđeno.

Na ovu presudu postoji mogućnost žalbe Vrhovnom sudu FBiH.

Dženita Duraković


This post is also available in: English