Članak

Osuđeni Bajić u odbrani “nevinog čovjeka”

8. Jula 2014.00:00
U nastavku suđenja Mladenku Vrtuniću pred Kantonalnim sudom u Bihaću, svjedok Odbrane Predrag Bajić izjavio je da optuženi nije bio s njim kada su ubijene dvije žene.

This post is also available in: English

Bajić, koji je priznao krivicu i osuđen je na 13 godina zatvora zbog ubistva sedam civila i silovanje dviju ženskih osoba, rekao je da Vrtunić “nevin leži u zatvoru”.

“Obratio sam se ovom sudu jer jednostavno više ne mogu na savjesti da nosim da ovaj čovjek bez razloga trune u zatvoru. On nije prisustvovao dešavanjima u kući Ale Štrkunića, kako ga se optužuje. Pored mene su bili prisutni Mile Stančević i Draško Krajcer”, kazao je Bajić.

Vrtunić je optužen da je, zajedno s Predragom Bajićem i još jednom osobom, u novembru 1992. godine u naselju Mali Rejzovići (općina Ključ) učestvovao u fizičkom maltretiranju Ale Štrkunića i ubistvu njegove supruge Fatme i njene majke.

Bajić je ispričao kako su se napili u jednom kafiću i razmišljali kako da dođu do novca.

“Ne znam od koga je krenula inicijativa da sigurno Ale ima novca i da idemo mu ga oduzeti. Mile je provalio vrata i razbio prozor kada je Ale izašao. Tražili smo novac, on je govorio da nema, na što ga je Mile počeo sjeći. Ale je onda rekao da ima nešto novca vani, pa sam ja krenuo s njim u dvorište, dok su Mile i Draško ostali u kući, gdje su bile Aline žena i punica”, prisjetio se Bajić.

On je dodao da je Štrkunić našao novac i uspio pobjeći, a da je kasnije, kada se našao s drugom dvojicom kako bi podijelili novac, saznao da je Mile ubio dvije žene.

Prigovarajući ovom iskazu, kantonalni tužilac Jasmin Mesić prezentirao je izvod iz zapisnika o saslušanju Bajića tokom istrage, kada je kazao da su s njim bili Mladenko Vrtunić i Željko Budimir, te da je Budimir ubio dvije žene.

“Ni sam ne znam zašto sam tada rekao ta imena kada se nikada nisam družio s Mladenkom Vrtunićem, jer je on bio puno stariji”, kazao je Bajić, ustvrdivši da je ono što je ispričao na današnjem ročištu “jedina istina”.

U svoju korist svjedočio je i optuženi Vrtunić, koji je rekao da 21. novembra 1992. godine, kada je počinjeno ovo ubistvo, nije bio u Ključu, već na aerodromu Mahovljani kod Banje Luke.

“Bio sam osjetljiv na prehladu i kičmu, i dobio sam dozvolu da idem na kućno liječenje od 22. novembra 1992., što potvrđuje i potvrda o kretanju. Za Ključ sam krenuo 22., između devet i deset sati. Mislim da sam u Ključ stigao oko 18 sati”, kazao je Vrtunić.

On je dodao da mu nije jasno kako ga se i zašto uopće povezalo sa ovim zločinom.

Ovim svjedočenjem završen je dokazni postupak, nakon čega su iznesene završne riječi. Tužilac Mesić je zatražio da optuženi bude osuđen, dok je branilac Mladenko Brkić zatražio oslobađajuću presudu.

Presuda će biti izrečena sutra, 9. jula.

Dženita Duraković


This post is also available in: English