Članak

Presuda Bilbiji 8. jula

3. Jula 2014.00:00
Kantonalno tužilaštvo u Bihaću zatražilo je kaznu za Slavka Bilbiju zbog zločina počinjenog na području Sanskog Mosta, dok je Odbrana zatražila oslobađajuću presudu.

This post is also available in: English

Izricanje presude Bilbiji, koji je optužen da je kao pripadnik Vojske Republike Srpske 10. jula 1992. godine u selu Bjeline (općina Sanski Most) učestvovao u ubistvu dvaju bošnjačkih civila, zakazano je za utorak, 8. jula, pred Kantonalnim sudom u Bihaću.  

Tužilac Jasmin Mesić je u završnoj riječi rekao kako je Tužilaštvo uspjelo dokazati da je optuženi Slavko Bilbija, zajedno s još jednim licem, učestvovao u ubistvu dvojice civila, nakon čega su njihova tijela bacili u jamu kako bi prikrili zločin.

“Dovodeći u vezu iskaze saslušanih svjedoka i materijalne dokaze, van svake sumnje uspjeli smo dokazati da je Slavko Bilbija učestvovao u ubistvu Ismeta i Beće Beširevića”, kazao je Mesić.

Branilac Jovan Pilipović je rekao da Tužilaštvo uz “apstraktnu optužnicu” nije uspjelo dokazati da je Bilbija kriv za zločin koji mu se stavlja na teret.

Vijeću se obratio i optuženi, tvrdeći da nikada nije učestvovao u ispitivanju, maltretiranju ili bilo kakvom drugom neljudskom ponašanju prema svojim komšijama i prijateljima bošnjačke nacionalnosti.

Faruk Beširević, čiji su otac i stric ubijeni, zatražio je od Suda da bude “pravedan i da se onom za kojeg se dokaže da je počinio ovo gnusno zlodjelo odredi najveća moguća kazna”.

Povezani članci

Dženita Duraković


This post is also available in: English