Članak

Tužilaštvo zatražilo produženje pritvora Vlačiću

2. Jula 2014.00:00
Državno tužilaštvo zatražilo je od Suda BiH da Blagoju Vlačiću, osumnjičenom za zločin počinjen u Šekovićima kod Srebrenice, produži pritvor za još dva mjeseca.

This post is also available in: English

Obrazlažući ovaj prijedlog, tužilac Ivan Matešić je kazao kako Tužilaštvo BiH planira saslušati još svjedoka, te da osumnjičeni treba biti u pritvoru zbog mogućnosti da bi boravkom na slobodi mogao na njih uticati.

“U posljednjem periodu Tužilaštvo je saslušalo šest svjedoka i njihov identitet je poznat osumnjičenom. Međutim, Tužilaštvo je došlo do još svjedoka koje treba saslušati”, rekao je Matešić, dodavši da bi jedan od svjedoka trebao govoriti o lokaciji na kojoj se nalaze tijela ubijenih.

Odbrana se usprostavila ovom prijedlogu kazavši da ne postoji ni jedna konkretna okolnost koja bi ukazivala na to da bi osumnjičeni uticao na svjedoke ili saučesnike, te da je prijedlog tužioca neobrazložen.

“Smatram da nema razloga za pritvor, te da bi kućni pritvor, stalni nadzor policije ili bilo koja druga mjera bila dovoljna”, obrazložio je Dejan Bogdanović, branilac osumnjičenog Vlačića.

Tužilac je naglasio da će u narednih desetak dana biti donesena tužilačka odluka u ovom predmetu.

Vlačić, bivši pripadnik Vojne policije pri Birčanskoj brigadi Vojske Republike Srpske (VRS), sumnjiči se da je u maju 1993. godine u objektu “Lovac” u Šekovićima ubio tri osobe bošnjačke nacionalnosti.

Uhapšen je 4. juna na području Zvornika, a Sud mu je nakon toga odredio jednomjesečni pritvor zbog bojazni da bi boravkom na slobodi mogao uticati na svjedoke i saučesnike, te zbog mogućnosti bjekstva.

Odluku o produženju pritvora Sud BiH će donijeti naknadno.

Selma Učanbarlić


This post is also available in: English