Članak

Komisija VRS-a o Markalama

2. Jula 2014.00:00
Odgovarajući na unakrsna pitanja tužitelja, bivši komandant Ilidžanske brigade Vojske Republike Srpske (VRS) rekao je kako je Ratko Mladić naredio da se osnuje komisija koja će utvrditi šta se desilo na pijaci Markale u februaru 1994. godine.

This post is also available in: English

Svjedok Odbrane Vladimir Radojčić je kazao da je “na osnovu naređenja Ratka Mladića” dobio zadatak da učestvuje u radu komisije koja bi s pripadnicima UNPROFOR-a otišla na sarajevsku pijacu Markale i utvrdila šta se desilo.

“Kasnije sam dobio informaciju od oficira za vezu UNPROFOR-a da se muslimani ne slažu da mi radimo i budemo dio ekspertskog tima koji će utvrditi šta se desilo tamo”, izjavio je Radojčić.

On je počeo svjedočiti 25. juna ove godine, kada je rekao da je u aprilu i junu 1995. naredio ispaljivanje modifikovanih avio-bombi na zgrade Televizije Sarajevo i Osnovne škole “Aleksa Šantić” u Hrasnici, koju je koristila Armija BiH.

Bivšem komandantu Glavnog štaba VRS-a Mladiću se sudi za terorisanje građana Sarajeva kampanjom granatiranja i snajperskog djelovanja. Jedan od incidenata iz optužnice je masakr na pijaci Markale iz februara 1994. godine, kada je ubijeno preko 60 osoba.

Mladiću se sudi i za genocid počinjen u Srebrenici i još sedam općina, progon Bošnjaka i Hrvata širom BiH, te uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Svjedok Radojčić je opisao zvuk koji su pravile modifikovane avio-bombe kao “zastrašujući”, te je na pitanje tužioca Dermota Grooma kazao da prihvata da bi taj zvuk djelovao strašno ljudima u Sarajevu.  

Tužilac Groom je svjedoku prikazao i dokument Sarajevsko-romanijskog korpusa VRS-a iz 1993. godine u kojem se navodi da se “treba uzdržavati od otvaranja vatre većim kalibrima po Sarajevu” usprkos tome što “nam je svima u cilju da uništimo što više poturica”.  

Svjedok Radojčić nije želio da odgovori na pitanje da li je primjereno da se u dokumentu komande korpusa koristi termin “poturica”, ali je rekao da on takve termine nije koristio.

“Ovo naređenje je dosta nespretno napisano i svašta može da se komentariše – navodi se da treba uništiti što više, a onda da se štedi municija. Što se tiče negodovanja zbog ovog termina, i naše snage su nazivane različitim imenima od pripadnika Armije BiH”, kazao je Radojčić.

Suđenje Mladiću bit će nastavljeno u četvrtak, 3. jula.

Denis Džidić


This post is also available in: English