Članak

Ključni svjedok ili počinilac

2. Jula 2014.00:00
Kantonalno tužilaštvo u Bihaću zatražilo je maksimalnu kaznu zatvora za Ratka Lavrnića zbog zločina počinjenog na području Ključa, dok je Odbrana zatražila oslobađajuću presudu.

This post is also available in: English

Izricanje presude Lavrniću, optuženom za ubistvo tri i ranjavanje jednog civila u selu Reizovići 1993. godine, zakazano je za ponedjeljak, 7. juli, pred Kantonalnim sudom u Bihaću.

Prije iznošenja završnih riječi, kao svjedok Odbrane pojavila se Kada Pehadžić, koja je ispričala da je o masovnom ubistvu čula od sestre jedne od ubijenih.

Prema onom što je doznala od mještana, civile je ubio Nikola Tomić iz obližnjeg sela.

Svjedočeći na ovom suđenju, Tomić je izjavio da je izvjesno vrijeme nakon ubistva, razgovarao sa Lavrnićem, koji mu je potvrdio da je počinio taj zločin.

Tužilac Jasmin Mesić je u završnoj riječi iskaz Nikole Tomića naveo kao jedan od ključnih, uz svjedočenja žena koje su se u vrijeme ubistva nalazile u kući.

Svjedoci Odbrane, prema riječima Mesića, bili su neuvjerljivi i nastojali su osigurati alibi za optuženog.

S druge strane, Odbrana smatra da su dokazi Tužilaštva nezakonito formirani i zasnovani na pretpostavkama.

Branilac je istakao da svjedočenje Nikole Tomića nije kredibilno, jer je on “teški psihički bolesnik ”, a uz to, kako je rekao, vjerovatno i izvršilac ovog zločina.

Prema njegovim riječima, Odbrana je dokazala da Lavrnić u momentu ubistva nije bio u selu Rejzovići, već na ratištu, što su potvrdili njegovi saborci.

Lavrnić je u oktobru 2012. bio oslobođen optužbi da je 10. februara 1993. iz automatske puške ubio Ramizu Adžemović, Fatimu i Hatu Risović, te teško ranio Ejuba Ćenanovića.

Vrhovni sud FBiH je ukinuo tu presudu zbog povreda krivičnog postupka, a suđenje je obnovljeno u martu 2013. godine.

Dženita Duraković


This post is also available in: English