Članak

Uznemireni civili u policijskoj stanici Breza

25. Juna 2014.00:00
U nastavku suđenja Hajrudinu Dediću pred Kantonalnim sudom u Zenici, svjedoci Odbrane su rekli kako im nije poznato da su u prostorijama policijske stanice u Brezi 1992. godine maltretirani civili.

This post is also available in: English

Dževahid Sokić, bivši šef grupe za otkrivanje kriminaliteta policijske stanice u Brezi, rekao je da u junu 1992. u stanici nije bilo premlaćivanja i ubijanja civila.

On je dodao da je kriminalistička policija saslušavala srpske civile koji su privedeni nakon što je kod njih pronađeno naoružanje, te da je on lično ispitao Nikolu Novakovića, nakon čega je pušten.

“Dedića poznajem jer sam mu bio nadređeni, ali mi nije poznato da je bilo prijava protiv njega”, kazao je Sokić.

Hajrudin Dedić je optužen da je u junu 1992. godine učestvovao u premlaćivanju srpskih civila prilikom prikupljanja nelegalnog naoružanja.

Na ovom ročištu je svjedočio i Meho Kulić, nekadašnji komandir stanice policije u Brezi, koji je rekao da je “99 posto siguran” da je Dedić 10. juna 1992. “bio u drugoj smjeni na punktu Vrankamen”.

Kulić je kazao kako se sjeća da je u hodniku stanice vidio privedene civile koji su čekali da budu saslušani.

“Primijetio sam da su uznemireni, ali nisam čuo ni vidio da ih je neko tukao”, rekao je Kulić i dodao da policajci nisu ispitivali privedene osobe.

Suđenje se nastavlja 4. jula.

Dženana Sivac


This post is also available in: English