Članak

Cvetković bio učenik Momira Nikolića

17. Juna 2014.00:00
U nastavku suđenja Aleksandru Cvetkoviću, optuženom za genocid počinjen u Srebrenici, pročitani su dijelovi iskaza Momira Nikolića datih pred Haškim tribunalom 2003. u kojima se navodi da je Nikolić znao za ubistva Srebreničana.

This post is also available in: English

Momir Nikolić, bivši oficir za bezbjednost Bratunačke brigade Vojske Republike Srpske (VRS), odbio je da svjedoči pred Sudom BiH.

U iskazu koje je prezentovalo Državno tužilaštvo, Nikolić je kazao da je VRS otvarala vatru na civile i vojsku u Srebrenici i prije 6. jula 1995. godine, ne poštujući tako dogovor o zaštićenoj enklavi.

Kako je naveo, humanitarnim konvojima upućenim Bošnjacima i Holandskom bataljonu u Srebrenici bio je zabranjen ulaz, a sve zbog cilja da se stanovništvo natjera da napusti enklavu zbog nemogućih uslova za život.

Nikolić je u Haagu kazao kako je znao za plan napada na Srebrenicu, čiji cilj je bio odvajanje Srebrenice od Žepe i čišćenje terena od bošnjačkog naroda. Prema Nikoliću, u napadu su učestvovali pripadnici Bratunačke brigade, Drinskog korpusa, “Vukovi sa Drine”, Deseti diverzantski odred i druge jedinice Glavnog štaba VRS-a.

On je naveo da je prisustvovao na dva sastanka u Bratuncu kada je general Mladić tražio od holandskog komandira da mu dovede predstavnika “muslimanskog naroda”, kome je na drugom sastanku kazao da je sudbina naroda u njegovim rukama.

Momir Nikolić, bivši oficir za bezbjednost Bratunačke brigade Vojske Republike Srpske (VRS), pred Tribunalom je 2003. priznao krivicu za progon Bošnjaka iz Srebrenice, te je osuđen na 20 godina zatvora. Ratku Mladiću, bivšem komandantu VRS-a, sudi se pred Haškim tribunalom za genocid i zločine počinjene u BiH.

Nikolić je precizirao kako je njegov zadatak bio obezbjeđenje mase naroda u Potočarima, evakuacija žena i djece, te razdvajanje vojno sposobnih muškaraca. On je kazao da je vidio zlostavljanje i maltretiranje prilikom razdvajanja, te da je čuo za ubistva van baze Holandskog bataljona.

Nikolić je rekao da je bio upoznat sa situacijom na području Srebrenice u julu 1995. godine, te da je Specijalnoj jedinici Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) naređeno da likvidira odvojene muškarce, koji su iz Bratunca prebačeni za Zvornik.

Petko Pavlović, branilac Cvetkovića, kazao je da bi prvo pitao Nikolića zašto ignoriše Sud BiH, koja su njegova saznanja o Kravici, gdje su ukopani ubijeni i da li su ukopani u njegovom prisustvu, te da li se sjeća Cvetkovića, koji je bio “njegov učenik”.

Pavlović je ocijenio da “postavljanje pitanja praznoj stolici nije djelotvorno za Odbranu”, te kako dokazi prezentovani Nikoliću u Haagu nisu dostavljeni Odbrani.

Za ubistva preko 900 Bošnjaka počinjena na Vojnoj ekonomiji Branjevo u julu 1995. godine, Tužilaštvo BiH tereti Aleksandra Cvetkovića, bivšeg pripadnika Desetog diverzantskog odreda VRS-a.

Suđenje bi se trebalo nastaviti 2. jula.

Džana Brkanić


This post is also available in: English