Članak

Svjedok nije viđao Macića u “Musali”

13. Juna 2014.00:00
U nastavku suđenja za zločine počinjene u Konjicu, svjedok Odbrane je izjavio kako nije viđao Ibru Macića u “Musali” i kako nije čuo da je on uradio nešto loše.

This post is also available in: English

Rasim Krzo je ispričao da je bio angažovan kao vođa smjene u zatvoru “Musala” u Konjicu 1993. godine. On je kazao da je pripadao četi Vojne policije pri Korpusu Armije BiH (ABiH), čiji je komandir bio izvjesni Nusret Šahić.

“Ibro Macić nije bio u mojoj smjeni. Ne sjećam se da sam ga viđao”, rekao je Krzo i dodao kako misli da Macić nije bio stražar ni u drugoj smjeni, čiji je vođa bio Šefik Alić.

Krzo je naveo kako je sačinio zapisnik kada je jedne noći došao izvjesni Midke Pirkić i ispitivao neke od zatvorenika, koji su, prema Pirkiću, silovali djevojku u Dusini. Pirkić je do zatvorenika došao uz odobrenje upravnika zatvora “Musala”.

“Sa njim nisam vidio Ibru Macića”, odgovorio je Krzo na pitanje Odbrane, dodavši kako je tada zabilježio da je pretučen zatvorenik – izvjesni Zoran Muftić zvani Kina.

On je kazao da je ostao u “Musali” do razmjene hrvatskih zatvorenika.

Tužilaštvo BiH tereti Ibru Macića da je, kao pripadnik ABiH, od aprila do oktobra 1993. godine učestvovao u mučenjima i seksualnim zlostavljanjima zarobljenika u Osnovnoj školi “Musala” u Konjicu.

Drugi svjedok na ovom ročištu, Adnan Alikadić, bio je komandir čete Vojne policije u Konjicu. On je kazao kako se sjeća da je u njegovoj četi bio “mladi” Ibro Macić, koji je kasnije prekomandovan u “Musalu”.

Alikadić je istakao da ništa loše nije čuo o Maciću.

Krzo i Alikadić bili su prvobitno predloženi svjedoci od strane Tužilaštva BiH, a nakon što je Optužba odustala od njih, Odbrana Macića ih je pozvala kao svoje svjedoke.

Fadil Abaz, branilac Ibre Macića, rekao je kako planira saslušati još Ibru Macića, Edhema Žilića, koji je bio upravnik u “Musali”, i vođu smjene Šefika Alića.

Tužilaštvo je saopćilo da je riječ o osumnjičenima u ovom predmetu, a Vijeće je odobrilo prijedlog Odbrane za njihovo salsušanje.

Suđenje se nastavlja 4. jula.

Povezani članci

Džana Brkanić


This post is also available in: English