Članak

Nove metode istraga ratnog silovanja

11. Juna 2014.00:00
Sve zemlje svijeta trebale bi koristiti najmodernije metode za istrage ratnog seksualnog nasilja, te usvojiti i zakone kojima će adekvatno kažnjavati počinioce, jedan je od zaključaka na samitu o seksualnom nasilju u Londonu.

This post is also available in: English

Na svečanoj ceremoniji otvaranja Globalnog samita o zaustavljanju seksualnog nasilja u ratu održanoj u Londonu, zaključeno je da je vrijeme da međunarodna zajednica zajedno djeluje i omogući pravdu žrtvama silovanja.

Izvjestiteljica Ujedinjenih nacija (UN) za seksualno nasilje u ratu Zainab Hawa Bangura je rekla da je seksualno nasilje u ratu “najveća zataškivana priča u historiji čovječanstva”, te da se mora skinuti stigma sa žrtava.

“Hiljade žena, muškaraca i djece koji su silovani ne mogu više biti drugorazredne žrtve, drugorazrednog zločina”, kazala je Bangura.

Na samitu je predstavljen i novi međunarodni protokol o kvalitetnijem istraživanju i dokumentiranju zločina seksualnog karaktera u sukobima.

Glavni tužilac Haškog tribunala Serge Brammertz rekao je da ovaj protokol sadrži mnoge od lekcija i najboljih praksi koje su naučene tokom istraživanja slučajeva seksualnog nasilja tokom rata u BiH.

“Ovaj protokol je za sve nas. S aspekta međunarodnog tužioca, nama je značajno da se istrage rade profesionalno u zemljama počinjenja zločina. U njemu postoje i savjeti za zagovarače prava žrtava, te za stručnjake za mentalno zdravlje. Ovaj dokument je za sve nas značajan”, kazao je Brammertz.

Tužiteljica u međunarodnom sudu u Sijera Leoneu Brenda Hollis je rekla da će ovakav protokol omogućiti brojnim organizacijama koje sada rade na prikupljanju dokaza da kvalitetnije rade svoj posao, što će dovesti do toga da se više govori o zločinima silovanja u ratu.

“Ovakav protokol maksimizira kvalitet informacija i dokaza, i daje vodstvo ljudima na terenu”, naglasila je Hollis.

Uz nove metode istraživanja, na samitu je razgovarano i o potrebi da lokalni sudovi i tužilaštva u svim zemljama unaprijede svoj rad kada su u pitanju slučajevi ratnog silovanja.

Predsjednik Haškog tribunala Theodor Meron je kazao da sve zemlje svijeta moraju usvojiti nove zakone koji će pratiti standarde međunarodnog prava.

“Međunarodni sudovi za bivšu Jugoslaviju i Ruandu su napravili veliki posao i sada je silovanje priznato kao zločin protiv čovječnosti, međutim međunarodni sudovi ne mogu riješiti sve slučajeve silovanja. Zbog toga domaća tužilaštva i sudovi moraju preuzeti mnogo veći teret”, istakao je Meron.

Samit protiv seksualnog nasilja počinjenog u ratu, koji je inicirao ministar vanjskih poslova Velike Britanije William Hague, održava se u Londonu od 10. do 13. juna. U četvrtak će samitu prisustvovati ministri vanjskih poslova i delegati preko 100 zemalja, kojima će biti prezentirani zajednički zaključci stručnjaka.

Denis Džidić


This post is also available in: English