Članak

Vlačiću određen pritvor

6. Juna 2014.00:00
Sud BiH odredio je jednomjesečni pritvor Blagoju Vlačiću, osumnjičenom da je 1993. godine počinio zločin u Šekovićima kod Srebrenice.

This post is also available in: English

Kako je saopćeno iz Suda, Vlačiću je pritvor određen zbog bojazni da bi boraveći na slobodi mogao uticati na svjedoke i saučesnike, te zbog mogućnosti bjekstva.

Tužilac Ivan Matešić je pritvor i zatražio zbog opasnosti od bjekstva osumnjičenog i njegovog mogućeg uticaja na svjedoke i saučesnike. On je naveo da je osumnjičeni već osuđivan za krivična djela nasilničkog ponašanja i iznude.

“Moram kazati da Tužilaštvo nije završilo istragu”, rekao je tužilac te dodao da u narednom periodu planira saslušanje još nekih svjedoka.

Pojašnjavajući razloge koji se odnose na bjekstvo, tužilac je kazao da osumnjičeni Vlačić živi u Zvorniku, odnosno u blizini granice sa Srbijom.

Vlačića, bivšeg pripadnika Vojne policije pri Birčanskoj brigadi Vojske Republike Srpske (VRS), Tužilaštvo BiH sumnjiči da je u maju 1993. u objektu “Lovac” u Šekovićima ubio tri osobe bošnjačke nacionalnosti.

Odbrana se usprotivila da se Vlačiću odredi pritvor, smatrajući da ne postoje razlozi za pritvor koje je navelo Tužilaštvo BiH. Branilac Dejan Bogdanović je predložio Sudu BiH da se osumnjičenom oduzmu putne isprave i zabrani napuštanje mjesta boravišta. 

“On bi prihvatio i kućni pritvor”, dodao je branilac. 

Sud BiH će odluku donijeti naknadno.

Amer Jahić


This post is also available in: English