Članak

Edinu Džeki 12 godina zatvora

6. Juna 2014.00:00
Sud BiH osudio je Edina Džeku na 12 godina zatvora zbog zločina počinjenog 16. aprila 1993. u Trusini kod Konjica.

This post is also available in: English

Prvostepenom presudom Džeko je, kao bivši vojnik jedinice “Zulfikar” Armije BiH (ABiH), proglašen krivim za strijeljanje šest pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO) koji su bili zarobljeni od pripadnika ABiH. Sud BiH mu je za to djelo izrekao zatvorsku kaznu u trajanju od deset godina. 
Sudsko vijeće je povjerovalo iskazima svjedoka Tužilaštva koji su bili očevici strijeljanja, a među njima i iskazu Raseme Handanović, bivše pripadnice jedinice “Zulfikar” koja je u tome učestvovala.
“Rasema Handanović je navela da je Džeko stajao sa njene desne strane kada je počelo pucanje”, kazao je Šaban Maksumić, predsjedavajući Sudskog vijeća.
Obrazlažući ovu tačku optužnice, sudija Maksumić je rekao da su iskazi svjedoka jasni i uvjerljivi.
“Nisu imali razloga da neosnovano terete optuženog”, dodao je on.
Sudsko vijeće nije prihvatilo tvrdnju Tužilaštva BiH da su trojica strijeljanih imali status civila.
Nije od Sudskog vijeća prihvaćena ni tvrdnja Odbrane da Džeko nije mogao učestvovati u strijeljanju jer je prije toga iz Trusine odvezao ranjene saborce u obližnje selo. 
“Vijeće je utvrdilo da je učestvovao u transportu ranjenika, ali i da je bio i na samom činu strijeljanja”, rekao je Maksumić.
Džeko je osuđen i za ubistvo bračnog para Ilije i Anđe Ivanković, zbog čega mu je izrečena kazna od sedam godina zatvora. U odnosu na ovu tačku, Sudsko vijeće je navelo da je prihvatilo svjedočenje Handanović i zaštićenog svjedoka E. 
Vijeće nije moglo zaključiti da je Džeko ubio Katu Drljo, rođenu 1932. godine.
Džeko je oslobođen optužbe za zločin počinjen u Jablanici u drugoj polovini 1993. godine, uključujući hapšenje hrvatskih civila, udaranje i pljačkanje. Na teret mu je stavljeno da je 8. septembra 1993. godine učestvovao u nezakonitom hapšenju devet hrvatskih civila koji su zatvoreni u trap kompleksa Rogića kuća u Donjoj Jablanici, gdje je bila baza jedinice “Zulfikar”.
Sudija Maksumić je obrazložio da je Džeko, kao običan vojnik, postupao po zadatku asistirajući vojnom policajcu koji je imao spisak osoba koje treba uhapsiti. 
“Nije postupao samoinicijativno. Nije imao uticaja na odluku privođenja. Samo je izvršavao službenu radnju koju je trebalo da izvrši”, kazao je Maksumić obrazlažući da je u vezi sa ovom radnjom optuženi oslobođen.
Za dvije tačke optužnice koje se odnose na uzimanje novca od dvojice svjedoka, Maksumić je rekao: “Djelo koje mu je stavljeno na teret onako kako je opisano u optužnici, nije krivično djelo.”
Džeko je oslobođen optužbe da je u septembru 1993. godine trojici vojnika naredio da zaštićenog svjedoka J-2 u kompleksu Rogića kuća udaraju letvama, betonskim blokovima, stavljaju mu glavu u bure puno vode, govoreći im: “Ubijte ga, ubijte ga.”
Pored J-2, o ovome je svjedočio i Marko Rozić, a Sudsko vijeće je zaključilo da su njihovi iskazi kontradiktorni.
Sudsko vijeće je optuženom izreklo jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od 12 godina, osudivši ga po krivičnom zakonu bivše Jugoslavije. Na ovu presudu postoji mogućnost žalbe, a optuženom Džeki su produžene mjere zabrane.
Od olakšavajućih okolnosti Sudsko vijeće je u obzir uzelo da je optuženi porodičan čovjek, te da je u vrijeme zločina bio mlad, kao i da se korektno ponašao na suđenju. Otežavajuća okolnost je način izvršenja zločina.
Suđenje Džeki je počelo u ljeto 2012. godine, osam mjeseci nakon što je izručen iz Sjedinjenih Američkih Država (SAD). Tokom dokaznog postupka saslušano je oko 50 svjedoka i prikazano nekoliko stotina dokumenata.
Džeko je u pritvoru bio od decembra 2011. do kraja maja 2013. godine, nakon čega je pušten uz jemstvo u iznosu od oko 600.000 maraka.
Za sada je ovo druga presuda za zločine počinjene u Trusini. Prije dvije godine, Sud BiH je Rasemi Handanović, bivšoj pripadnici jedinice “Zulfikar”, izrekao kaznu od pet i po godina zatvora nakon što je priznala krivicu za učešće u strijeljanju šest Hrvata.
Za zločine u Trusini, pred Sudom BiH je u toku suđenje petorici optuženih – Mensuru Memiću, Dževadu Salčinu, Nedžadu Hodžiću i Nihadu Bojadžiću, također bivšim pripadnicima jedinice “Zulfikar”, te Senadu Hakaloviću, nekadašnjem vojniku 45. brigade ABiH.
U ovoj grupi je bio i Zulfikar Ališpago, ali je zbog njegove bolesti Sud BiH prije dva i po mjeseca razdvojio postupak. Prema optužnici, Ališpago je bio komandant jedinice “Zulfikar”.

Amer Jahić


This post is also available in: English