Članak

Žalbe na osuđujuću presudu Edinu Džeki

4. Decembra 2014.00:00
Tužilaštvo BiH i Odbrana su pred Apelacionim vijećem Suda BiH iznijeli žalbe na prvostepenu presudu kojom je Edin Džeko osuđen na 12 godina zatvora zbog zločina počinjenih u selu Trusina (općina Konjic).

This post is also available in: English

Tužiteljica Vesna Ilić je navela da je Prvostepeno vijeće pogrešno utvrdilo činjenice kada je u pitanju oslobađajući dio presude kojom je Džeko, nekadašnji pripadnik jedinice “Zulfikar” Armije BiH (ABiH), oslobođen krivice za ubistvo starije žene hrvatske nacionalnosti u Trusini, te nezakonito zatvaranje, učešće u premlaćivanju i pljačkanje Hrvata u Jablanici.
Ilić je rekla kako je nezadovoljna i visinom kazne za osuđujući dio presude, odnosno za učešće u strijeljanju šest zarobljenih pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO) i ubistvo starijeg bračnog para.
“Tužilaštvo smatra da mladost optuženog u to vrijeme ne može biti olakšavajuća okolnost u toj mjeri”, kazala je Ilić.
Od Apelacionog vijeća Suda BiH tužiteljica je zatražila da oslobađajući dio presude preinači u osuđujući, te Džeku osudi na veću kaznu, odnosno dugotrajni zatvor. S druge strane, Odbrana se također žalila na pogrešno utvrđeno činjenično stanje, te je zatražila oslobađajuću presudu ili obnavljanje postupka kako bi iznijeli nove dokaze.
Prema riječima braniteljice Edine Rešidović, Prvostepeno vijeće je prihvatilo da je Džeko, prije nego će biti strijeljanje u Trusini, prevozio ranjene saborce u obližnje selo Gostoviće. Međutim, kako je navela, nije prihvaćeno da je bio sa ranjenicima nakon pružene pomoći.
Za ovaj zločin, naglasila je braniteljica, vremenski okvir predstavlja odlučujuću činjenicu. Dokazi iz prvostepenog postupka, rekla je ona, pokazuju kako je od momenta ranjavanja do strijeljanja prošlo oko pola sata, a toliko vremena je prošlo i od prevoženja ranjenika i pružanja pomoći u Gostovićima.
Odbrana je nakon presude, kako je rekla Rešidović, angažovala stručnjake koji su utvrdili da je od Gostovića do mjesta strijeljanja u Trusini pješke potrebno više od pola sata.
“Sud se oslonio na kontradiktorne i nekredibilne svjedoke”, kazala je ona govoreći o svjedocima koji su rekli da je Džeko učestvovao u strijeljanju.
Rešidović je dodala da se Prvostepeno vijeće nije zapitalo kako je Džeko znao da će drugi njegovi saborci otići u zaselak Gaj, gdje je počinjeno strijeljanje, te da će do toga doći.
Vasvija Vidović, druga Džekina braniteljica, iznijela je žalbe na dio presude kojom je optuženi proglašen krivim za ubistvo starijeg bračnog para u Trusini. Kako je istakla, Prvostepeno vijeće je povjerovalo svjedocima koji su zapravo počinili ovo ubistvo.
“Strašno je da Sud poklanja vjeru samo onim svjedocima koji terete Džeku”, rekla je Vidović.
Apelacioni sud BiH će o zahtjevima tužiteljice i Odbrane odlučiti naknadno.

Amer Jahić


This post is also available in: English