Članak

Zločin na isti dan: Za 137 ubijenih 65 godina zatvora

14. Aprila 2017.15:30
U nedjelju se obilježava 24. godišnjica od počinjenja zločina u selima Ahmići (Općina Vitez), gdje su pripadnici Hrvatskog vijeća obrane (HVO) ubili 116 civila, i Trusina (općina Konjic), gdje su pripadnici Armije Bosne i Hercegovine (ABiH) ubili 15 civila i šest vojnika koji su se prethodno predali.

Obilježavanje 24. godišnjice zločina održat će se u Ahmićima, kao i u Starom Vitezu, gdje će se odati počast 116 ubijenih civila, od kojih je ukupno pronađeno 86 tijela, a za ostalima se još traga.

Napad na Ahmiće se dogodio 16. aprila 1993. godine, a među ubijenim civilima su stariji ljudi, žene i djeca. Najmlađa žrtva je imala tri mjeseca, a najstarija 82 godine.

U Sudu BiH je za zločin u Ahmićima osuđen Paško Ljubičić, na deset godina zatvora.

Istovremeno, u nedjelju je u Trusini planirano obilježavanje 24. godišnjice stradanja Hrvata u ovom selu konjičke općine. Pripadnici ABiH su 16. aprila 1993. u tom mjestu ubili 15 civila i sedam pripadnika HVO-a koji su se prethodno predali. Ranjene su četiri osobe, među kojima dvoje djece.

Pred Sudom BiH za zločin u Trusini pravosnažno su osuđeni Edin Džeko na 13 godina, Rasema Handanović na pet, Mensur Memić na deset, Nedžad Hodžić na 12 i Nihad Bojadžić na 15 godina zatvora.

Prema prvostepenoj presudi iz septembra 2015., koju je potvrdilo i Apelaciono vijeće Suda BiH u januaru ove godine, Bojadžić je, kao zamjenik komandanta odreda “Zulfikar” ABiH, 16. aprila 1993. rukovodio napadom na Trusinu. Prema presudi, napadom je rukovodio s obližnjeg brda, naredivši da niko u Trusini ne smije ostati živ.

Memić, nekadašnji pripadnik odreda “Zulfikar”, osuđen je zbog učešća u strijeljanju šest pripadnika HVO-a koji su se predali, a Hodžić, također pripadnik tog odreda, jer je postrojio streljački vod, izdao naređenje za pucanje te učestvovao u ubistvima.

Za zločin u Trusini optužen je Zulfikar Ališpago, ali je zbog njegovog zdravstvenog stanja suđenje bilo prekinuto.

Povezani članci

Admir Muslimović