Članak

Ratni zločini nisu prioritet u BiH

5. Juna 2014.00:00
Glavni tužilac Haškog tribunala Serge Brammertz rekao je da tužilaštva u BiH nisu dovoljno posvećena da riješe veliki broj istraga za ratne zločine.

This post is also available in: English

Pred Vijećem sigurnosti Ujedinjenih nacija (UN), Brammertz je predstavio polugodišnji izvještaj o implementaciji strategije rada Tužilaštva Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ). Kada je riječ o BiH, Brammertz je kazao da je rad na Državnoj strategiji za rad na predmetima ratnih zločina “usporen”. 

“Implementacija Državne strategije za rad na predmetima ratnih zločina u BiH je usporena, i dalje imamo veliki zaostatak neriješenih predmeta. Potrebno je veliko ubrzanje, ukoliko će biti ispoštovani rokovi iz strategije. Ovaj zaostatak nije nastupio samo zbog nedostatka resursa, već to pokazuje vrlo malu privrženost odgovornih institucija da prioritetiziraju istrage za ratne zločine”, rekao je Brammertz. 

Državnu strategiju usvojilo je Vijeće ministara BiH krajem 2008. godine, a prema njoj svi predmeti ratnih zločina u BiH bi trebali biti završeni do 2023., a najsloženiji do konca naredne godine. 

Govoreći o predmetima koji su Tužilaštvu BiH proslijeđeni iz Haškog tužilaštva, Brammertz je kazao da je “slika loša”, te da još uvijek nisu podignute optužnice u tim predmetima.

Brammertz je Vijeće sigurnosti izvijestio i o napretku u preostalim predmetima pred MKSJ-om, istaknuvši da je Tužilaštvo završilo dokazne postupke u predmetima protiv Radovana Karadžića i Ratka Mladića, kojima se sudi za genocid i druge zločine počinjene u BiH.

Denis Džidić


This post is also available in: English