Članak

Vrtunić počinje s odbranom 12. juna

3. Juna 2014.00:00
Prvi svjedok Odbrane Mladenka Vrtunića, optuženog za zločine počinjene na području Ključa, svjedočit će 12. juna, odlučeno je na statusnoj konferenciji pred Kantonalnim sudom u Bihaću.

This post is also available in: English

Vrtunićeva Odbrana je predložila saslušanje Predraga i Nenada Bajića, te Siniše Babića – koji su priznali krivicu za zločine u Ključu – kao i druga tri svjedoka.  

Mladenko Brkić, Vrtunićev branilac, rekao je da je od advokata braće Bajić i Siniše Babića tek nakon sporazuma koji su postigli sa Tužilaštvom saznao da su oni kazali da Vrtunić nije učestvovao u ubistvu dvije žene u Ključu.

“Predlažemo pozivanje i Koste Balabana, koji je bio neposredni starješina Vrtuniću. Odbrana posjeduje dokument u kojem on dozvoljava odsustvo mog branjenika 22. novembra 1992. godine, dan nakon ubistva, što potvrđuje da sporne noći nije bio u Ključu”, rekao je Brkić.

Tužilac Jasmin Mesić usprotivio se prijedlogu Odbrane o saslušanju ovih svjedoka, pojasnivši da presuda protiv Predraga Bajića nije pravosnažna, dok Nenad Bajić i Siniša Babić nisu bili na mjestu događaja i njihovo svjedočenje nije relevantno.

“Optužba ne spori validnost dokumenta koji je uložila Odbrana, a koji je potpisao Kosta Balaban, ali isto tako to ne isključuje mogućnost da je on već 21. novembra bio u Ključu. Sporni događaj desio se u kasnim večernjim satima”, kazao je Mesić.
 
Sudsko Vijeće Kantonalnog suda u Bihaću je prihvatilo prijedlog o saslušanju Koste Balabana, dok je odbilo pozivanje ostalih svjedoka.

Odbrana je Sudskom vijeću predložila i psihološko vještačenje Vrtunića kojim bi se utvrdio njegov psihosocijalni profil, te intelektualne, zdravstvene i druge osobine. O ovom prijedlogu Vijeće će odlučiti naknadno.

Vrtunić je optužen da je, zajedno s Predragom Bajićem i još jednom osobom, u novembru 1992. godine u naselju Mali Rejzovići (općina Ključ) učestvovao u fizičkom maltretiranju Ale Štrkunića i ubistvu njegove supruge Fatme i njene majke. Skupa s Vrtunićem prvobitno su bili optuženi braća Bajić, Siniša Babić i Slobodan Dragić, ali su sva četvorica priznala krivicu.

Nastavak suđenja zakazan je za 12. juni.

Dženita Duraković


This post is also available in: English