Članak

Svakodnevne batine u Batkoviću

3. Juna 2014.00:00
Svjedoci Optužbe Fahrudin Hodžić i Admir Sarajlić prisjetili su se pred Okružnim sudom u Bijeljini svakodnevnih premlaćivanja zatočenika u logoru “Sabirni centar” u Batkoviću.

This post is also available in: English

Svjedočeći na suđenju četvorici optuženih za zločine u ovom logoru kod Bijeljine, Hodžić je naveo da je kao civil uhapšen u brčanskom naselju “Š” u noći sa 12. na 13. jul 1992. godine, u okviru velike racije koju su sprovele srpske snage odbrane, te da je odveden u kasarnu.

On je dodao da je pet-šest autobusa krenulo prema Batkoviću.

“Kada smo stigli, izvođeni smo iz autobusa i u manjim grupama pretresani. Oduzimane su nam lične stvari, a zatim smo trčeći išli ka hangaru. Na tom putu, na svakih pet-šest metara, stajali su stražari, koji su nas tukli. Mene nisu tada ni jednom zahvatili”, rekao je svjedok, dodavši da je u hangaru bilo smješteno 200 do 300 ljudi.

Hodžić je kazao da su u logoru svakodnevno premlaćivani zarobljenici, te da je njega lično udarao Špajzer Zahirović, koji je takođe bio zatvorenik, ali postavljen da se stara o redu u zatvoru. 

Pored Špajzera, kako je svjedok naveo, zatvorenike su tukli Gligor Begović iz Goražda i Veselin Nikolić iz Velinog Sela (opština Bijeljina), te da je od ostalih zarobljenika čuo kako je od batina preminuo izvjesni profesor Zečević iz Bijeljine.

Za zločine nad civilima, ranjenicima i ratnim zarobljenicima počinjene u logoru Batković 1992. i 1993. godine, Okružno tužilaštvo u Bijeljini tereti Đoku Pajića, Petra Dimitrovića, Đorđa Krstića i Ljubomira Mišića.

Svjedok Admir Sarajlić, koji je takođe u Batković doveden iz Brčkog, naveo je da je prilikom prijema zarobljenika i sprovođenja do hangara bilo šamaranja i udaranja puškom od strane stražara.

“Ja sam jednom dobio batine, ali ne znam ko je bila ta osoba. Bilo je stražara koji su tukli i maltretirali zatvorenike – Gligor, Zoran Zoka Zarić i Špajzer. Koliko se sjećam, tokom mog boravka od batina su preminula dvojica, neki profesor i zlatar”, rekao je svjedok. 

Na pitanje Odbrane da li im je poznato ime Velimir Velja Stojanović, oba svjedoka su potvrdila da je to čovjek koji je komandovao zatvorom dok su oni boravili u njemu. 

Nijedan od njih dvojice nije prepoznao nikoga od optuženih niti ih je povezao sa događajima koje su opisali u svom izlaganju. 

Nastavak glavnog pretresa zakazan je za 15. juli.

Boris Sekulić


This post is also available in: English