Članak

Svjedokinja će biti saslušana u kući

2. Juna 2014.00:00
Na suđenju Slobodanu Bogdanoviću i Goranu Sladoju, optuženima za zločine počinjene u Sarajevu, odlučeno je da svjedokinja Rukija Bešić bude saslušana u svojoj kući s obzirom da je nepokretna.

This post is also available in: English

Tužilac Sead Kreštalica predložio je čitanje iskaza koji je svjedokinja u februaru 2013. dala Tužilaštvu, ali se Odbrana usprotivila ovom prijedlogu, te je Kantonalni sud u Sarajevu odlučio da se svjedokinja sasluša kući.
“Dobio sam e-mail od svjedokinjine kćerke, koja je kazala da je svjedokinja 1937. godište i da se radi o nepokretnoj osobi (…) Naredni pretres će se održati van sudnice, u kući u kojoj stanuje Rukija Bešić”, kazao je Jasenko Ružić, predsjedavajući Sudskog vijeća. 
Bogdanović i Sladoje optuženi su da su 13. juna 1992. došli u kuću Bešića, odakle su Bajru i Suada Bešića odveli u garažu, gdje su ih udarali, a kasnije do Jevrejskog groblja, gdje su ih upotrijebili kao živi štit. Tom prilikom je Suad smrtno stradao.
Rukija Bešić je Bajrina supruga a Suadova majka.  
Suđenje Bogdanoviću i Sladoju formalno je počelo ispočetka zbog promjene člana Sudskog vijeća, a nastavak je zakazan za 18. juni.

Albina Sorguč


This post is also available in: English