Članak

S optuženim na punktu

2. Juna 2014.00:00
Svjedoci Odbrane Hajrudina Dedića, optuženog za zločin počinjen u Brezi, izjavili su pred Kantonalnim sudom u Zenici kako im nije poznato da su civili nezakonito privođeni u policijsku stanicu i maltretirani.

This post is also available in: English

Bivši policajci, nekadašnje kolege optuženog, kazali su da su sa Dedićem bili u policijskoj patroli na punktu Vrankamen u Brezi.

Svjedok Mirsad Redžić je rekao da je, nakon što je za suđenje Dediću saznao iz novina, otišao pregledati arhivu u policijsku stanicu u Brezi i zaključio da je 10. juna 1992. bio sa optuženim i Bahrudinom Ejšanijem na punktu Vrankamen od 15.00 do 23.00 sata.

Optužnica tereti Dedića da je u junu 1992. godine učestvovao u premlaćivanju srpskih civila prilikom prikupljanja nelegalnog naoružanja. Svjedoci su na suđenju izjavili da su odvedeni iz kuća 10. juna.

Svjedok Bahrudin Ejšani je, nakon što mu je predočen raspored rada, potvrdio da su bili raspoređeni na punktu.       
“Mi nismo bili paravojna formacija, nego policija, tako da mora postojati ta dokumentacija”, kazao je Ejšani.

On je dodao da policija nije obavljala pretrese kuća radi pronalaska naoružanja, nego da je za to, po njegovom mišljenju, bila zadužena vojna policija.

Oba svjedoka su navela da se za vrijeme smjene niko nije smio udaljavati te da su po završetku smjene predali izvještaj.

Svjedoci su rekli da po povratku u stanicu nakon smjene nisu čuli ni vidjeli da se dešava nešto neuobičajeno.

Na rasporedu patrola je, uz optuženog, Redžića i Ejšanija, upisano i ime Galiba Hodžića.

Svjedok Redžić je tvrdio da s njima tog dana Hodžić sigurno nije bio, dok je Ejšani kazao da ga se ne sjeća, ali da je vjerovatno bio tu ako tako piše u rasporedu.

Nastavak suđenja je zakazan za 25. juni.

Dženana Sivac


This post is also available in: English