Članak

Kraće pa duže čitanje Nikolićevog iskaza

27. Maja 2014.00:00
U nastavku suđenja Aleksandru Cvetkoviću, optuženom za genocid u Srebrenici, pročitan je sažetak svjedočenja Momira Nikolića pred Haškim tribunalom 2003. godine.

This post is also available in: English

U sažetku, koji je prezentovalo Državno tužilaštvo, Nikolić je kazao da je Ljubiša Borovčanin bio upoznat sa situacijom na području Srebrenice u julu 1995. te da je specijalnoj jedinici Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) naređeno da likvidira ljude.

Momir Nikolić, bivši oficir za bezbjednost Bratunačke brigade Vojske Republike Srpske (VRS), pred Tribunalom je 2003. priznao krivicu za progon Bošnjaka iz Srebrenice, te je osuđen na 20 godina zatvora. Haški tribunal je Borovčanina osudio na 17 godina zatvora za zločine počinjene u Srebrenici.

Nikolić je rekao da je vidio masu ljudi u Potočarima, od kojih je izdvojeno 600 do 650 muškaraca, za koje je čuo da je izdata naredba za likvidaciju. On je izjavio da je Srebrenica zauzeta 11. jula, te da je u Sandićima vidio od 80 do 100 zarobljenika, kao i leševe.

Odbrana optuženog Aleksandra Cvetkovića uložila je prigovor na čitanje sažetka transkripta smatrajući da je prekratko prepričano 1.000 stranica svjedočenja, koje je trajalo nekoliko dana.

“Mi sporimo čitav sažetak i spremili smo pitanja iz kompletnog transkripta”, kazao je branilac Petko Pavlović.

Sudsko vijeće je donijelo odluku da će cijeniti samo sažetak, a ne svih 1.000 stranica svjedočenja, zbog čega je Tužilaštvo BiH najavilo opširnije čitanje iskaza Momira Nikolića na narednom ročištu.

Optuženi Cvetković je, kako je rečeno na ročištu, jučer odbio primiti medicinsku terapiju, jer su mu zabranjeni kontakti sa rodbinom.

Vijeće je saopćilo da je u pitanju odluka Ministarstva pravde, koja važi za sve zatvorene u pritvorskim jedinicama Suda BiH.

Za ubistva preko 900 Bošnjaka počinjena na Vojnoj ekonomiji Branjevo u julu 1995. godine, Tužilaštvo BiH tereti Aleksandra Cvetkovića, bivšeg pripadnika Desetog diverzantskog odreda VRS-a. 

Suđenje se nastavlja 9. juna.

Džana Brkanić


This post is also available in: English