Članak

Blaga kazna ili osuda nevinog čovjeka

22. Maja 2014.00:00
Federalno tužilaštvo zatražilo je od trećestepenog vijeća Vrhovnog suda Federacije BiH da osudi Ivana Kolera na veću kaznu zatvora, dok je Odbrana tražila oslobađajuću presudu tvrdeći da je osuđen “apsolutno nevin čovjek”.

This post is also available in: English

Ivana Kolera je Vrhovni sud FBiH u martu 2013. osudio na godinu i po zatvora zbog nečovječnog postupanja prema zarobljenim pripadnicima bivše Jugoslovenske narodne armije (JNA) u Okružnom vojnom zatvoru u Tuzli u junu i julu 1992. godine. 

S obzirom da je Koler u postupku pred Kantonalnim sudom u Tuzli 2011. bio oslobođen optužbi, stranke su nakon osuđujuće drugostepene presude imale pravo da ulože žalbu trećestepenom vijeću. 

“Federalno tužilaštvo smatra da Ivanu Koleru treba biti izrečena kazna u dužem vremenskom trajanju”, kazala je tužiteljka Nermina Mutevelić.

Branilac optuženog Suad Kumrić istakao je da u osuđujućoj presudi nije nesporno utvrđeno činjenično stanje i da je Sud nekritički prihvatio iskaze oštećenih.

“Svih sedam iskaza oštećenih Odbrana smatra neprihvatljivim… Sve što su iznosili o iživljavanju optuženog jeste besmisleno”, kazao je Kumrić. 

On je kao primjer naveo da su dvojica oštećenih prvi put na suđenju u Tuzli izjavila da ih je optuženi Koler tjerao na seksualni odnos, a da prije toga nikada to nisu spomenuli.

Prema njegovim riječima, nelogično je prihvatanje izjave svjedoka koji je rekao da ga je optuženi udarao po rani, iz koje su virila crijeva. Kumrić smatra da takav pacijent ne bi iz bolnice bio premješten u zatvor. 

Kao mogući motiv sedmorice svjedoka da lažno optuže Kolera, branilac vidi u pokušaju pravljenja balansa u zločinima u Tuzli.   

Koler je drugostepenom presudom proglašen krivim da je ranjene zarobljenike u više navrata tukao rukama, palicom i otpušivačem za toalet, udarao ih u rane, tjerao da ližu sanitarije i prijetio im da će biti strijeljani.

Optuženi se nije pojavio na današnjoj sjednici, jer je, prema riječima branioca, u psihičkoj krizni nakon što je osuđen.

Trećestepeno vijeće će naknadno donijeti konačnu presudu.

Marija Taušan


This post is also available in: English