Članak

Odvedeni u šumu umjesto privođenja

21. Maja 2014.00:00
Svjedoci Tužilaštva izjavili su pred Kantonalnim sudom u Bihaću da je optuženi Slavko Bilbija sa Zoranom Ševom odveo dvojicu Bošnjaka prema šumi, odakle se čuo rafal.

This post is also available in: English

Svjedok Duško Marčeta je kazao da ga je kolega vojni policajac Zoran Ševo obavijestio kako je stigla naredba da treba privesti dvojicu Bošnjaka zbog posjedovanja oružja i “ekstremizma”. 

“Krenuli smo prema selu i Zoran je rekao da stanem ispred trgovine Slavka Bilbije. On je otišao iza kuće sa Slavkom nešto razgovarati, a onda nam se pridružio i Neđeljko Mrđa. Rečeno mi je da će nas on odvesti do kuća Ismeta i Bešira Beširevića”, prisjetio se Marčeta. 

Kako je naveo, Ševo je otišao po Bešireviće, a kada su krenuli prema Lipiku, pojavio se kombi Slavka Bilbije. 

“Rečeno mi je da ga pratim. Kada smo stigli do kuće Drage Kulundžije, gdje nas je čekao Bilbija, izveli smo ih. Na moje pitanje šta radimo ovdje, Zoran mi je zaprijetio da ništa ne pitam i da će, ako ikome išta kažem, ubiti moju porodicu. On i Slavko krenuli su prema šumi vodeći dvojicu civila, a ja sam se okrenuo i otišao u drugom pravcu prema komandi”, kazao je Marčeta.

Zbog tog nemilog događaja, kako je naveo, nakon deset dana zatražio je prekomandu.

Kantonalno tužilaštvo u Bihaću tereti Slavka Bilbiju da je, kao pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS), 10. jula 1992. godine u selu Bjeline, Donji Lipnik (općina Sanski Most), zajedno s još jednim licem, ubio Bećira i Ismeta Beširevića, nakon čega su njihova tijela bacili u jamu.

Svjedok Neđeljko Mrđa, koji je 1992. godine bio policajac, ispričao je kako je otišao u trgovinu kod Bilbije, koji mu je kazao da se pridruži patroli koja ide oduzeti oružje od “ekstremista Bošnjaka”. 

“Prvi put sam tada vidio Zorana Ševu, koji je znao gdje su te kuće. Ja sam očekivao da će doći moje kolege iz civilne policije, a ne vojna, ali sam ipak krenuo s njima. Kada smo priveli te osobe, u povratku sam pitao da izađem, ali Ševo je rekao da ne pitam puno i da ima vremena”, prisjetio se Mrđa. 

Kada su stigli do kuće Drage Kolundžije, Ševo mu je, kako je naveo, kazao da može izaći. 

“On i Slavko Bilbija, koji nas je kombijem tu čekao, krenuli su prema šumi. Duško je sjeo u auto i otišao, a nakon minutu i ja sam krenuo u suprotnom pravcu pješice. Nakon nekih 20 metara, čuo sam dva rafala. Tek kasnije sam čuo da su ova dva čovjeka ubijena, ali mi je Ševo tada zaprijetio da ne govorim o ovom događaju ili će nastradati moja porodica i ja”, kazao je Mrđa. 

Na suđenju su saslušani i svjedoci Nedžad Beširević i Mesud Kuburić, koji su vidjeli kada su dvojica uniformisanih lica odvela Bešira i Ismeta iz njihovih kuća. 

Nastavak suđenja zakazan je za 10. juni.

Povezani članci

Dženita Duraković


This post is also available in: English