Članak

Ratni zločini “slobodnih strijelaca”

20. Maja 2014.00:00
Svjedočeći u odbranu Ratka Mladića, bivši oficir Vojske Republike Srpske (VRS) Predrag Trapara rekao je da njegova jednica nije smišljeno otvarala vatru na civile u Sarajevu.

This post is also available in: English

Trapara, nekadašnji komandir jedne od četa Prve sarajevske motorizovane brigade VRS-a, kazao je da je srpska vojska isključivo branila svoje položaje od napada muslimanskih snaga iz Sarajeva.

On je posvjedočio i da nikada nije dobio naređenje ni imao namjeru da teroriše stanovništvo Sarajeva, niti da izaziva civilne žrtve. Prema Trapari, iz nadređene komande stalno je dobijao naređenje da se puca isključivo na neprijateljsku vojsku.

Nasuprot tome, kako je rekao, Armija BiH (ABiH) je “zloupotrebljavala civilne objekte” u naselju Lukavica otvarajući vatru iz njih. Po Traparinom svjedočenju, njegovi vojnici nikada nisu pucali na gradske četvrti iza linije fronta, već samo “po rovovima i objektima” ABiH. Svjedok je naglasio da je “siguran da u tim objektima nije bilo civila”. 

Haško tužilaštvo tereti Mladića, bivšeg komandanta Glavnog štaba VRS-a, za terorisanje građana Sarajeva kampanjom granatiranja i snajperskog djelovanja. Njemu se sudi i za genocid u Srebrenici i u još sedam opština, progon Bošnjaka i Hrvata i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Trapara je negirao i navod Haškog tužilaštva da je VRS zaustavljala konvoje sa humanitarnom pomoći namijenjenom civilima u Sarajevu, koristeći to kao sredstvo rata.

Na pitanje tužioca Milberta Shina zna li da li su pripadnici Sarajevsko-romanijskog korpusa VRS-a, čiji je on oficir bio, počinili ratne zločine, Trapara je odgovorio: “Bilo je ratnih zločina, ali počinioci nisu bili iz Korpusa, nego ‘slobodni strijelci’… Mislim da kod nas, na našem dijelu, nije bilo ratnih zločina.” 

Predsjedavajući sudija Alphons Orie je potom pozvao svjedoka da navede imena počinilaca.

Trapara je zatražio da to učini iza zatvorenih vrata, zato što mu je “neprijatno da spominje imena momaka koji su svi osuđeni pred Državnim sudom BiH”.

Tužilac Shin je kredibilitet svjedoka nastojao narušiti ispitujući ga o tome da li je u jesen 1991. bio uhapšen u Sarajevu, tokom transporta znatne količine oružja i municije, što Trapara nije negirao.

Suđenje Mladiću biće nastavljeno u srijedu, 21. maja.

Radoša Milutinović


This post is also available in: English