Članak

I Nenad Bajić priznao krivicu

20. Maja 2014.00:00
Nenad Bajić postigao je s Kantonalnim tužilaštvom u Bihaću sporazum o priznanju krivice za zločine počinjene u Ključu.

This post is also available in: English

Sudsko vijeće će sporazum ramotriti narednih dana, a na današnjem ročištu je razdvojilo postupak protiv Bajića u odnosu na optuženog Mladenka Vrtunića.

Tužilaštvo je ranije postiglo sporazum i sa Slobodanom Dragićem, koji je osuđen na pet godina, te Predragom Bajićem i Sinišom Babićem, o čemu tek treba da se izjasni Vijeće. 

U nastavku suđenja Vrtuniću – koji u odbrani tvrdi da nije bio na području Ključa niti saučesnik u ubistvu dviju žena u novembru 1992. – Tužilaštvo je uložilo materijalne dokaze. 

Branioc optuženog Mladenko Brkić je kazao kako zbog niza okolnosti, prije svega “domino sporazuma” koje su postigli optuženi u ovom predmetu, te nedostatnih finansijskih sredstava i nemogućnosti kontakta sa svojim branjenikom, danas ne može početi sa dokaznim postupkom Odbrane.

“U odbrani želim da uzmem i izjavu vrlo bitnog svjedoka koji je trenutno u inostranstvu i koji se boji pojaviti pred ovim sudom”, kazao je Brkić.

Vijeće je ocijenilo da Željko Budimir, koji je bio nedostupan organima gonjenja BiH i protiv kojeg se za isto djelo vodi poseban postupak, ne može biti saslušan kao svjedok Odbrane.

Budimir je na zamolbu Tužilaštva u Bihaću saslušan u Srbiji u svojstvu osumnjičenog i Vijeće smatra da je on u drugoj pravnoj poziciji. Kao prvi i moguće jedini svjedok Odbrane bit će saslušan sam Vrtunić.

“Istraga protiv Budimira je u završnoj fazi i očekujemo skoro podizanje optužnice”, kazao je kantonalni tužilac Jasmin Mesić. 

Vrtunić je optužen da je, zajedno s Predragom Bajićem i još jednom osobom, u novembru 1992. godine u naselju Mali Rejzovići (općina Ključ) učestvovao u fizičkom maltretiranju Ale Štrkunića i ubistvu njegove supruge Fatme i njene majke. 

Nastavak suđenja zakazan je za 3. juni.

Dženita Duraković


This post is also available in: English