Članak

Sumnjivo povezivanje očiju

16. Maja 2014.00:00
Prvi svjedoci Odbrane petorice nekadašnjih vojnih policajaca Petog korpusa Armije BiH (ABiH) optuženih za zločin protiv ratnih zarobljenika počinjen 1995. u Bihaću i Cazinu, saslušani su pred Kantonalnim sudom u Bihaću.

This post is also available in: English

Svjedok Edin Kovačević je bio upravnik sabirnog centra u Cazinu, odakle su u martu 1995. godine odvedeni na razmjenu ratni zarobljenici Vojske Republike Srpske (VRS). 

“Telefonom mi je javljeno da će sutra biti obavljena razmjena… Naš odnos sa zarobljenicima bio je blizak i sjećam se čak nekih koji su bili malo i tužni na taj dan razmjene. Ono što mi je bilo čudno jeste što su zarobljenicima vezali oči kad smo ih predali”, prisjetio se Kovačević. 

On je dodao da mu je, kada je pitao zašto im povezuju oči, osoba kojoj su predali zarobljenike kazala da ne brine. 

Svjedok Dževad Bajrić je naveo da je bio je jedan od vojnih policajaca koji su bili zaduženi za transport ratnih zarobljenika iz Cazina i Bihaća na prelaz Izačić, gdje je obavljena razmjena. 

“Taj dan nisam bio na liniji. Došao je pripadnik komande Dževad Čaušević i rekao da idemo na razmjenu. Nas desetak, koliko se sjećam, učestvovalo je u obezbjeđenju ratnih zarobljenika. Otišli smo prvo u Cazin, a kasnije smo dio zarobljenika preuzeli i u Bihaću. Neko je naredio da se tim zarobljenicima vežu oči, ali se ne sjećam ko”, kazao je Bajrić. 

On je dodao da je u autobusu “bio malo tuče, čula se pjesma i ‘tekbiranje’”, ali da ne zna ko je to radio.

“Bio sam mlad, stajao sam pored srednjih vrata autobusa i uglavnom gledao vani”, rekao je Bajrić. 

Na pitanje da li je među policajcima koji su učestvovali u razmjeni bio i optuženi Husein Begić, svjedok je odgovorio da nije. 

Husein Begić je zajedno sa Safetom Kovačevićem, Muhamedom Anadolcem, Abidom Ljubijankićem i Sabahudinom Hafurićem optužen za zločin nad zarobljenicima počinjen 11. marta 1995. godine.

Prema optužnici, Kovačević, Anadolac, Ljubijankić i Hafurić, zajedno s drugim pripadnicima Vojne policije, tokom vožnje su zarobljenike “tukli policijskim palicama, kundacima pušaka, rukama i nogama, tjerajući ih da, između ostalog, pjevaju i pjesmu ‘Bosno moja’”.

Kako se navodi, Begić je bio komandir voda u Drugoj četi Petog bataljona Vojne policije, dok su Kovačević, Anadolac, Ljubijankić i Hafurić bili vojni policajci.

Danas su saslušani i svjedoci Odbrane Sabahudina Hafurića – Senad Kišmić, Almir Lipovača i Fadil Muslić.

Sva trojica su potvrdili su da je Hafurić 8. marta bio na liniji prema Velikoj Kladuši, u rejonu Skokova.

Kako su naveli, bili su u okruženju najmanje osam dana. 

“Iz tog okruženja tada nije postojala šansa da iko iziđe, pa tako ni ja ni Sabahudin Hafurić. Taj period posebno pamtim po velikom broju poginulih i ranjenih, te velikom gubitku u našim redovima”, kazao je Fadil Muslić.

Nastavak suđenja zakazan je za 13. juni.

Povezani članci

Dženita Duraković


This post is also available in: English