Članak

Iznesene žalbe na presudu za zločin u Srebreniku

14. Maja 2014.00:00
U žalbama na presudu za zločine počinjene u Srebreniku, Federalno tužilaštvo je zatražilo da se Hamedu Salihoviću i Azemu Ahmiću izreknu kazne duže od jedne godine zatvora, te da se potvrdi četverogodišnja kazna Nedžadu Oriću, dok su Odbrane tražile ukida

This post is also available in: English

nje presude.

Pred Vrhovnim sudom Federacije BiH, Optužba i Odbrana su iznijele žalbe na presudu Kantonalnog suda u Tuzli, koji je u decembru 2013. osudio Orića na četiri, a Salihovića i Ahmića na po godinu zatvora zbog premlaćivanja Save Tešića 17. jula 1995., kojeg su kasnije ubili nepoznati vojnici.

Federalna tužiteljica Nermina Mutavelić je zatražila da se povećaju kazne Salihoviću i Ahmiću, dok su Odbrane tražile da se ova presuda ukine, te da se postupak vrati pred Kantonalni sud u Tuzli ili da se svi optuženi oslobode krivice.

Amir Omerćehajić, branilac optuženog Salihovića, kazao je da nijednim dokazom nije utvrđeno da je njegov klijent učestvovao u udaranju Tešića, dok je Ahmićev branilac Šaban Mujčinović rekao da presudom nisu povezani “radnje optuženog i oružani sukob”.

Braniteljica Mirna Delalić, koja zastupa optuženog Orića, rekla je da je Vrhovni sud Federacije BiH u ovom predmetu već jednom ukinuo presudu Kantonalnog suda u Tuzli, iz septembra 2012. godine, ali da nakon ponovljenog suđenja nisu “otklonjene povrede krivičnog postupka”.

“Odbrana Nedžada Orića predlaže da se presuda prvostepenog suda ukine i Orić oslobodi, ili da se vodi novi postupak, kako bi se optuženom osiguralo pravo na pravično suđenje”, kazala je Delalić.

Vrhovni sud će naknadno donijeti odluku o žalbama.

Albina Sorguč


This post is also available in: English