Članak

Nije utvrđen uzrok smrti

13. Maja 2014.00:00
Na suđenju Slobodanu Bogdanoviću i Goranu Sladoju, optuženima za zločine počinjene u Sarajevu, vještak sudske medicine je rekao da nije mogao odrediti uzrok smrti na osnovu vještačenja dijelova kostiju Suada Bešića.

This post is also available in: English

“Da sam našao bilo kakva oštećenja na kostima, ja bih ih konstatovao u nalazu. Kada sam vršio medicinsku obradu, radilo se o nepoznatoj osobi“, kazao je Hamza Žujo, vještak sudske medicine, pred Kantonalnim sudom u Sarajevu. 

Žujo je rekao da je uzorak poslao na DNK analizu, te da je nekoliko članova porodice dalo krv, nakon čega je određeno da se radi o ostacima tijela Suada Bešića.

Bogdanović i Sladoje optuženi su da su 13. juna 1992. došli u kuću Bešića, odakle su Bajru i Suada Bešića odveli u garažu, gdje su ih udarali, a kasnije do Jevrejskog groblja, gdje su ih upotrijebili kao živi štit. Tom prilikom je Suad smrtno stradao.

Na ovom ročištu tužilac Sead Kreštalica je predložio da se pročita iskaz svjedokinje Rukije Bešić, s obzirom da se radi o nepokretnoj osobi, ali se ovom prijedlogu usprotivila Odbrana, te je Sudsko vijeće odlučilo da će svjedokinja biti pozvana, a ukoliko ne bude mogla pristupiti, o tome će dostaviti medicinski dokaz. 

Nastavak suđenja zakazan je za 2. juni.  

Albina Sorguč


This post is also available in: English