Članak

Potvrđena optužnica protiv Milutina Babića

6. Maja 2014.00:00
Kantonalni sud u Bihaću potvrdio je optužnicu kojom se Milutinu Babiću stavljaju na teret zločini protiv ratnih zarobljenika počinjeni u ljeto 1992. godine na području Bosanskog Petrovca.

This post is also available in: English

Babić je optužen da je zajedno sa Obradom Ožegovićem i Slavkom Stričevićem u selu Bravko (općina Bosanski Petrovac) učestvovao u zlostavljanju trojice zarobljenih pripadnika Teritorijalne odbrane iz Sanskog Mosta – Mustafe Cikote, Emsuda Smailovića i Sadika Burnića.

“Nakon što je Ožegović ubio zarobljenog Burnića, da bi prikrili zločin, optuženi je učestvovao u odnošenju tijela do prirodne jame Ravnica, a dok su Emsud Smailović i Mustafa Cikota nosili tijelo ubijenog, u njih je pucao Slavko Stričević. Od povreda je Cikota preminuo na licu mjesta, dok je Smailović, ležeći na zemlji, davao znake života, nakon čega mu je optuženi Babić pucao u glavu”, stoji u potvrđenoj optužnici.

Kako se navodi u optužnici, Babić je zatim sa Stričevićem tijela ubijenih zarobljenika bacio u jamu dubine oko 20 metara.

Optuženi Milutin Babić je izručen BiH iz Srbije početkom aprila ove godine, i nalazi se u pritvoru u zatvoru “Luke” u Bihaću.

Povezani članci

Dženita Duraković


This post is also available in: English