Članak

Neljudsko maltretiranje u Brezi

6. Maja 2014.00:00
U nastavku suđenja Hajrudinu Dediću pročitan je iskaz preminulog svjedoka Kantonalnog tužilaštva u Zenici koji je rekao da je u junu 1992. godine pretučen u policijskoj stanici u Brezi.

This post is also available in: English

Makso Subotić je u izjavi datoj policijskim istražiteljima Zeničko-dobojskog kantona ispričao da je, zajedno s komšijama iz mjesta Dužice u Gornjoj Brezi, 10. juna 1992. godine priveden u policijsku stanicu u Brezi, gdje je ispitivan i premlaćivan.

Subotić je rekao da ga je ispitivalo i tuklo više osoba, među kojima je posebno istakao izvjesnog Galiba.

“Nakon ispitivanja u stanici, prebačeni smo u magacin ‘Udarnik’, gdje sam bio nekoliko dana, a zatim u podrum ‘Elektrotehne’, gdje smo se malo oporavili od udaraca. Poznato mi je da je od udaraca podlegao Zdravko Subotić. Ja sam u martu prebačen u Kazneno-popravni zatvor Zenica, gdje sam ostao godinu i po dana. Mogu reći da je sve što je učinjeno prema nama u Brezi bilo neljudski, ali ne znam imena ljudi koji su to radili”, navodi se u iskazu Subotića.

Kantonalno tužilaštvo u Zenici tereti Dedića da je u junu 1992. godine učestvovao u premlaćivanju srpskih civila prilikom prikupljanja nelegalnog naoružanja.

Kako stoji u optužnici, tom prilikom su vršeni pretresi kuća, a mještani bespravno odvođeni u policijsku stanicu, gdje su ispitivani i premlaćivani, prilikom čega su dvije osobe podlegle, a tri zadobile teške tjelesne povrede.

Kantonalno tužilaštvo je na ovom ročištu predočilo materijalne dokaze, čime je završeno iznošenje dokaza Optužbe.

Dedićeva Odbrana je najavila pozivanje pet bivših policajaca iz Breze, koji će govoriti o ulozi optuženog u događajima od 10. juna 1992. godine, kao i saslušanje optuženog u svojstvu svjedoka.

Suđenje se nastavlja 2. juna.

Dženana Sivac


This post is also available in: English