Članak

Počelo suđenje Milanu Lukiću

23. Aprila 2014.00:00
Pred Kantonalnim sudom u Bihaću počelo je suđenje Milanu Lukiću, optuženom za zločine u Ključu.

This post is also available in: English

Prije čitanja optužnice i saslušanja svjedoka, branilac optuženog Milan Romanić zatražio je izuzeće Sudskog vijeća, kojim predsjedava Reuf Kapić.

Ovaj zahtjev je odbijen na općoj sjednici Suda, nakon čega je svjedok Optužbe Nisvet Tičević ispričao kako je optuženi bio u dvorištu kada je Ibrahim Draganović izveden iz kuće i ubijen.

“Više nas je spavalo u kući Ramiza Draganovića. Oko 22.30 čula se lupa i Ramizova supruga Mina je otvorila. Čuo sam glas Predraga Bajića, jer ga poznajem od malih nogu. Tražio je od nje novac. Ona je dala što je imala i rekla da nema više”, prisjetio se svjedok.

Kako je dodao, Bajić je njega i Ibrahima Draganovića s uperenom puškom izveo u dvorište, gdje su bili Milan Lukić, Nenad Bajić i Siniša Babić.

Tičević je kazao da je Bajić ponovo tražio novac, a kada je Ibrahim Draganović rekao da nema više, Bajić je pucao prema njima, usmrtivši Draganovića.

“Poslije sam otišao na punkt i Mići Marjanoviću prijavio šta se desilo. Rekao sam mu da sam prepoznao Predraga i Nenada Bajića te Milana Lukića, ali da ne znam ko je bio četvrti vojnik i zamolio ga da on to provjeri. On mi je kazao da nikome ne govorim da znam ko su i da je to najbolje za mene ako hoću da ostanem živ”, ispričao je svjedok Tičević.

On je rekao da je bio iznenađen što je optuženi bio prisutan kad je ubijen Draganović.

“Milana znam od malih nogu i bio je fino i dobro dijete, i zato sam jako iznenađen da je on mogao učestvovati u svemu ovome”, dodao je Tičević.

Optuženi Lukić je kazao da “svojim komšijama ni tada ni sada ne bi nikada poželio nešto loše, a kamoli učestvovao u nečemu takvom”.

Lukić je bio optužen s Predragom i Nenadom Bajićem, Sinišom Babićem, Slobodanom Dragićem i Mladenkom Vrtunićem, bivšim pripadnicima Vojske Republike Srpske (VRS), za učešće u ubistvima, silovanju i nečovječnom postupanju 1992. i 1993. godine u selima Humići, Vojići i Pudin Han (općina Ključ).

Zbog bolesti optuženog, krajem januara postupak protiv njega je odvojen u odnosu na ostale okrivljene.

Advokat Romanić je rekao kako nije obaviješten da će danas biti saslušanje svjedoka i zatražio najmanje pet dana da bi se on i njegov branjenik pripremili za ispitivanje svjedoka.

Vijeće je ovaj zahtjev odbilo uz obrazloženje da je Odbrana bila upoznata sa svim dokazima koje Tužilaštvo planira izvesti i da je trebala biti spremna za ispitivanje.

Navodeći da mu je uskraćeno pravo da govori i da ne želi prisustvovati “ovoj farsi”, Romanić je napustio sudnicu.

Sudija Kapić je izrekao opomenu i novčanu kaznu advokatu Romaniću, te odgodio glavni pretres do imenovanja novog branioca Lukiću, koji je kazao da je u njegovom interesu da se ovaj postupak što brže okonča i da se “spere ljaga s njegovog imena”.

Dženita Duraković


This post is also available in: English