Članak

Odgođen početak suđenja Slavku Bilbiji

21. Aprila 2014.00:00
Nakon što je Odbrana zatražila prebacivanje predmeta drugom sudu, Kantonalni sud u Bihaću odgodio je početak suđenja Slavku Bilbiji za zločine nad civilima na području Sanskog Mosta.

This post is also available in: English

Branilac optuženog Bilbije Jovo Pilipović je obavijestio Sudsko vijeće da je Vrhovnom sudu Federacije BiH uputio i prigovor na mjesnu i stvarnu nadležnost Kantonalnog suda u Bihaću, te zatražio prebacivanje predmeta.

“Predlažem da se ovaj predmet prenese na neki drugi sud, najbliži je onaj u Livnu, jer se pred ovim sudom mom branjeniku ne može obezbijediti fer i pravično suđenje. On je Srbin pravoslavne vjeroispovijesti, a članovi Sudskog vijeća, tužilac i oštećeni su Bošnjaci. Meni lično to ne smeta, ali ja imam naredbodavca, a to je moj branjenik”, kazao je advokat Pilipović.

Kantonalno tužilaštvo u Bihaću tereti Slavka Bilbiju da je, kao pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS), 10. jula 1992. godine u selu Bjeline, Donji Lipnik (općina Sanski Most), zajedno s još jednim licem, ubio Bećira i Ismeta Beširevića, nakon čega su njihova tijela bacili u jamu.

Bilbija je uhapšen 17. januara u Prijedoru i od tada se nalazi u pritvoru u Bihaću.

Početak suđenja je odgođen dok Vrhovni sud Federacije BiH ne odluči po prigovoru Bilbijinog branioca.

Povezani članci

Dženita Duraković


This post is also available in: English