Članak

Pitanja o svojstvu zarobljenika

2. Aprila 2014.00:00
Na suđenju Asmiru Tatareviću i Arminu Omaziću za zločine počinjene u Brčkom, svjedok Odbrane je kazao da ne zna da li su stanovnici srpske nacionalnosti s područja Bukvičke regije zarobljeni i ispitivani u septembru 1992. godine kao civili ili ratni zarob

This post is also available in: English

ljenici.

Svjedočeći u Odbranu optuženog Tatarevića, glavni tužilac Brčko Distrikta Zekerija Mujakanović je rekao da mu je poznato da je nakon napada na sela Bukvičke regije polovinom septembra 1992. godine u Gornji Rahić doveden veći broj muškaraca srpske nacionalnosti, ali da ne zna da li su ispitivani kao civili ili ratni zarobljenici.

“Radio sam kao inspektor pri policiji, a ta aktivnost je bila u nadležnosti vojske i vojne bezbjednosti. Tatarevića sam upoznao u ratu, ali ne znam šta je radio jer je on bio pri vojsci, a ja u policiji. Također, ja lično ne znam, a ni poslije nisam čuo da je postojala ikakva naredba da je Tatarević u to vrijeme trebao ispitivati ratne zarobljenike”, kazao je Mujkanović.

Asmir Tatarević i Armin Omazić, bivši pripadnici Armije BiH (ABiH), optuženi su za fizičko zlostavljanje zatvorenika srpske nacionalnosti. Tatarević je tada bio vojnik u pratnji komandanta 108. brigade Hrvatskog vijeća obrane (HVO) za Bosansku Posavinu, dok je Omazić bio vojni policajac. 

Tužilac Radmilo Ivanović je tokom unakrsnog ispitivanja pitao Mujkanovića da li je, radeći kao inspektor početkom rata, znao za prisustvo paravojnih jedinica Hrvatskih obrambenih snaga (HOS) na brčanskoj teritoriji, na šta je svjedok odgovorio potvrdno.

“Nekoliko njih je bilo u pratnji tadašnjeg komandanta 108. brigade HVO-a Farida Mujkanovića, a i pričalo se da su oni njegovo obezbjeđenje”, pojasnio je Mujkanović.

Branilac Osman Mulahalilović, koji zastupa drugooptuženog Omazića, pitao je Mujkanovića koliko je osoba procesuirano za ratne zločine počinjene nad Bošnjacima i Hrvatima u brčanskim logorima, te da li postoje pritisci na rad Tužilaštva, ali predsjedavajuća Sudskog vijeća Sanja Ivić nije dozvolila svjedoku da odgovori na ova pitanja.

Nastavak suđenja zakazan je za 14. april.

Mirsad Arnautović


This post is also available in: English