Članak

Znalo se da nema razmjene

26. Marta 2014.00:00
U nastavku suđenja za genocid u Srebrenici, vještak historičar je izjavio kako je komanda Šestog bataljona znala za pogubljenja zarobljenika u Petkovcima (općina Zvornik).

This post is also available in: English

Vještak Michael MacQueen, ekspert za sukobe u BiH i Hrvatskoj od 1991. do 1995. godine, po naredbi Tužilaštva BiH je sačinio nalaz o događajima u općini Zvornik, s fokusom na pitanje da li su pripadnici Šestog batoljona znali da zatvorenici koji su dovedeni u Petkovce neće ići na razmjenu.
“U julu 1995. Šesti bataljon je imao zadatak da održava borbene linije, te da omogući ljudstvo za operacije protiv kolone iz Srebrenice, te da prime i obezbijede transport zatvorenika”, naveo je MacQueen.
On je dodao kako ne zna ko je doveo zarobljenike u selo Petkovce.
Na osnovu izjave dvaju svjedoka iz istrage, MacQueen je zaključio da su pripadnici ovog bataljona i prije pogubljenja znali za sudbinu zatvorenika.
“Nije bilo uslova za razmjenu, nije vođena evidencija zatvorenika, nisu tretirani kao ratni zarobljenici”, naveo je vještak i dodao kako bi ratne zarobljenike vjerovatno poslali u logor Batković da je bila planirana njihova razmjena.
On je kazao da je komandant Šestog bataljona bio optuženi Ostoja Stanišić, a njegov zamjenik Marko Milošević.
Stanišiću i Miloševiću se sudi za ubistva oko 1.000 zarobljenika iz Srebrenice počinjena sredinom jula 1995. godine na brani kod sela Petkovci (općina Zvornik).
Prema optužnici, Stanišić je bio komandant Šestog bataljona Zvorničke brigade Vojske Republike Srpske (VRS) sa sjedištem u Petkovcima, a Milošević njegov zamjenik.
Na pitanje Odbrane Stanišića, MacQueen je kazao kako nije doktorirao historiju, niti ima zvanje iz vojne struke, ali da je “razumno biće”, koje je na osnovu dokumenata sačinilo nalaz.
On je rekao da nije u evidenciji, ali da je već 23 puta svjedočio u SAD-u, te jedanput pred Sudom BiH.
MacQueen je kazao Odbrani da na osnovu zone odgovornosti zaključuje da je zatvorenike u Petkovcima preuzeo Šesti bataljon.
Suđenje se nastavlja 2. aprila.

Džana Brkanić


This post is also available in: English